dinsdag 12 april 2005

Schrijven is gezond

"Schrijven over je kwaal, problemen of trauma is populair. Uit onderzoek blijkt dat 'van je afschrijven' ook echt aan vermindering van klachten en verwerking kan bijdragen. Maar niet altijd. "Als het één grote klaagzang is, raak je nog verder in de versukkeling."

De dinsdagbijlage van het AD gaat vandaag over de pen als lotgenoot.
De opmars van boeken geschreven over ziektes door patiënten is groot!

In het artikel wordt onder andere geschreven over een onderzoek dat uitgevoerd werd door de Amerikaan James Pennebaker, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Texas. Hij liet mensen schrijven over hun allerdiepste gedachten en gevoelens over de meest emotionele of traumatische gebeurtenis die ze ooit hadden meegemaakt. Een controlegroep kreeg de opdracht om te schrijven over neutrale zaken, zoals de inrichting van hun kamer.

De conclusies waren intrigerend: studenten die over hun emoties hadden geschreven haalden hogere cijfers, werklozen vonden eerder een baan. Ook hadden ze minder last van angsten, nachtmerries en depressies en ondervonden ze lichamelijk eveneens minder klachten. Hun immuunsysteem bleek na de schrijfexercities beter bestand tegen virussen. Het zelfde onderzoek werd herhaald bij chronisch zieken. Ook bij hen werden positieve effecten gevonden. Zo verbeterde de longfunctie van astmapatiënten en verbeterde de afweer van hiv-patiënten. Maar niet alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting. Zo bracht schrijven geen verbetering in de ziekteactiviteit van reumapatiënten.

Mijn conclusie:
Ik ken nogal wat CF'ers die hun hersenspinsels toevertrouwen aan het papier. Geen van hen zijn in de versukkeling geraakte mensen, maar ook is bij geen van allen de longfunctie er door het schrijven op vooruit gegaan.

Maar of het een nou met het ander te maken heeft? Ik doe gewoon lekker allemaal dingen waar ik blij van word. Daarvan weet ik in ieder geval zeker dat ze goed voor me zijn!

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik vind dit zo herkenbaar want ik schrijf zelf ook stukjes. Meestal heel vrolijke in een vrolijk geel boekje! En daar word ik erg blij van!