zaterdag 25 juni 2005

Weddingbells

Vandaag is het de beurt aan onze lieve vrienden @rian en Kata. Vanaf vandaag gaan zij door het leven als man en vrouw!

Omdat wij tot het selecte gezelschap behoren dat de hele feestdag op mag luisteren, worden we om 14.30 uur verwacht op het prachtige kasteel Rijnhuizen in Nieuwegein. Door de idyllische omgeving, fabelachtige muurschilderingen in de kasteelkamers en de vele geheimzinnige doorkijkjes wanen we ons gasten op een heus middeleeuws koninklijk huwelijksfeest. Met de overige gasten kletsen we al wat bij en fantaseren we over hoe het bruidspaar er straks uit zal zien.
Als @rian en Kata dan na een uurtje eindelijk arriveren (niet op een wit paard maar in een kek groen autootje), lopen de emoties hoog op en staat het overgrote deel van de feestgangers al ras hevig te snotteren.
Nadat de ogen zijn gebet en de zakdoeken hangen te drogen, vervolgen we onze weg naar de trouwzaal alwaar Welmet Hudig de ceremonie zal voltrekken. Welmet vertelt op een prachtige manier over @rian en Kata. Dat het zo bijzonder is dat we hier vandaag samen zijn, maar dat het ook zo verdrietig is dat er nogal wat mensen zijn die er vandaag niet meer bij kunnen zijn. Voor hen brandt een kaars. Gelukkig heb ik nog een stapeltje droge zakdoeken in mijn tas.

'Bewaarmomenten' is het thema van dit intens liefdevolle huwelijk. Geïllustreerd met 2 verhaaltjes van Toon Tellegen en 2 bewaarmomenten van hun beste vrienden wordt verteld dat je alle momenten die voor jou bijzonder zijn, kunt bewaren. Je kunt ze in een doosje stoppen om ze later op ieder gewenst moment tevoorschijn te halen en ze zo herbeleven. Natuurlijk wordt aan alle aanwezigen gevraagd na te denken over hun bewaarmoment met @rian en Kata en dat op te schrijven op de inmiddels uitgedeelde kaartjes. Later worden ze opgehaald en in een prachtig houten doosje gedaan. Mooi!
Dan breekt het moment van de daadwerkelijke huwelijksvoltrekking aan. Nadat @rian en Kata beiden volmondig "ja" hebben geantwoord op de vraag of ze elkaars man en vrouw willen worden, wordt er een vaas met witte rozen binnen gebracht. Welmet neemt de eerste roos in haar handen en zegt dat deze roos staat voor God, het begin. Daarna neemt Kata de roos van haar over en pakt er nog een bij uit de vaas. Ze zegt dat de 2 rozen staan voor groei. Vervolgens gaan de 2 rozen naar @rian, neemt hij er weer een bij uit de vaas en spreekt uit waar de 3 rozen voor staan. Als er uiteindelijk een bos van 7 witte rozen is gevormd, mag bruidsmeisje Isis de ringen overhandigen. De ringen heeft Kata geërfd van haar grootmoeder van vaders kant. Ze werden gedragen door de overgrootmoeder van Kata en haar tweede echtgenoot. Zij traden in 1932 in het huwelijk. De overlevering wil dat zij een lang en gelukkig huwelijk hadden. In de ringen staan hun koosnaampjes gegraveerd.

Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
Today is a gift
That's why we call it 'present'


Nadat we het bruidspaar hebben gefeliciteerd, staan we buiten een beetje beduusd bij te komen. Wat een immens bijzondere ceremonie, doorspekt met symboliek, emoties en bovenal liefde. Daar word je gewoon echt even stil van.
In de loop van de middag en avond volgen er nog enkele mooie, warme speeches waarbij het vaste huilclubje elkaar inmiddels aankijkt en zich luidop afvraagt hoelang dit zo nog doorgaat. Sjoerd heeft de stellige overtuiging dat Kata haar traanbuisjes voor vandaag heeft dicht laten naaien. Maar ja, zij heeft natuurlijk ook in alle vroegte in de schmink gezeten en het zou zonde zijn om dat door het eerste het beste regenbuitje weg te laten spoelen.

Vanaf 19.30 uur komen alle andere gasten binnengedruppeld. Onze Transplant Hooligans laten echter nog wat langer op zich wachten. De ene is maar een uurtje te laat en de andere bijna twee. Met ons vieren hebben we een - al zeg ik het zelf - heel leuk cadeau voor ze bedacht. De jongens hebben alle drie door dezelfde longarts (Ed). Als aubade aan deze wonderdokter scanderen we dikwijls dat hij president moet worden. Het huwelijk van vandaag leek ons een uitgelezen kans om die leus eens op een t-shirt vast te leggen. Toen de laatste Transplant Hooligan dan eindelijk was gearriveerd, hebben we fluks de blauwe shirts aangetrokken en grijnzend elkaars torso staan lezen: ED FOR PRESIDENT met daarboven het welbekende longtransplantatielitteken (dat het ondersteboven staat is een detail).
Voor @rian en Kata hadden we natuurlijk ook zo'n shirt laten drukken en Ed zelf krijgt een dezer dagen eveneens een exemplaar met foto toegezonden!

Het feest is grandioos. We lachen, we drinken, we dansen, we praten, we genieten. Zo moet het zijn.
Als Kata naar buiten komt om haar bruidsboeket weg te gooien, drommen de nog ongetrouwde vrouwen op een afstandje om het beste vangplaatsje bij elkaar. Ik voel de stelen langs mijn vingers glijden maar helaas. De jongste vrouw (zeg maar gerust meisje!) is de gelukkige vangster. Komt Sjoerd er toch nog goed vanaf deze keer! ;-)

2 opmerkingen:

bruidje zei

Nou, mijn traanbuisjes mogen dan dichtgemetseld zijn geweest tijdens het feest,the day after heb ik alles een soort herbeleefd en heb ik alleen maar gesnotterd en gehuild om alle lieve mensen en lieve cadeaus, kaarten, speeches en bewaarmomenten.

Wat Welmet ook zei: hoe de meest moeilijke momenten hand in hand gaan met momenten van geluk en het besef dat je leeft. Mooi was het he. Ik wou dat ik het allemaal opnieuw mocht beleven, want ik mis mijn bruiloft en jullie allemaal een beetje!

Kata Ottovay (en al hou ik mijn eigen naam: ook een beetje Visser!)

Zsofia (zus van bruidje) zei

Lieve Iréne, wat een prachtig en vrolijk geschreven verslag van een prachtige dag. Heerlijk om te lezen, het is alsof ik het zo nog een keer meemaak. Over bewaarmomenten gesproken! Dankjewel.