donderdag 30 juni 2005

Zoete zonden

In het introstukje op dit weblog kondig ik aan dat ik Cystic Fibrosis en Diabetes Mellitus heb en over alles schrijf wat ik meemaak, doe en laat. In veel verhaaltjes die ik schrijf gaat het over CF, maar de Diabetes komt eigenlijk nooit aan de orde. Dat is ook een beetje hoe ik de pikorde van mijn ziektes bekijk en ervaar.
CF heb ik al vanaf mijn geboorte. Ik weet dus ook niet beter dan dat ik 'zieke longetjes en kapotte darmen' heb en een diversiteit aan pillen moet slikken om die longen zo fit mogelijk en mijn buikpijn in toom te houden.
De suikerziekte daarentegen leek in de zomer van 1986 zijn hoofd al eens - naar achteraf bleek vruchteloos - om de hoek te willen steken, maar brak in het najaar van 2001 pas echt door. En daarmee verwierf hij een eerloze tweede positie.

En zo zie ik het eigenlijk nog steeds een beetje. CF is mijn grootste zorg en bron van onzekerheid en de Diabetes bungelt er een beetje irritant aanvast. Het is mijn erbijziekte.
De medici zullen mijn stelling en houding ten opzichte van de suiker allerminst goedkeuren. Een ontregelde Diabetes kan immers resulteren in meer longschade, vaatziekten en andere hinderlijke complicaties.
Toch vind ik het erg moeilijk om mezelf als diabeet te zien en me naar mijn nieuw verworven titel te gedragen. Had ik na jaren eindelijk mijn CF enigszins geaccepteerd en onder de knie, kon ik me alweer op een nieuw project van kenmerken, regeltjes en technieken storten...

We schrijven nu bijna vierr postdiagnostische Diabetes Mellitus en ik moet zeggen dat de acceptatie van het suikerstukje nog steeds met ups en downs verloopt. Ruim voor en vlak na de kwartaalcontrole bij de internist meet ik braaf geregeld mijn bloedsuikerwaardes en jaag ik er een heel voorraadje insuline doorheen. Maar in dat grijze schemergebied tussen vlak na en ruim voor de volgende kwartaalcontrole valt nog veel verbetering te halen.
Op 19 juli mag ik me weer melden. Sinds een goede maand ben ik dus ook weer een bijna-voorbeeld-diabeet. En wie weet houd ik het deze keer wat langer vol...

Even mijn bloedsuiker meten!

Geen opmerkingen: