vrijdag 19 augustus 2005

Komkommertijd

Vakantietijd = komkommertijd!

Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin weinig nieuws en handel is, omdat politici en veel anderen op vakantie zijn.

Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media, die er bovendien inhoud aan geven door berichten te brengen die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben. Het komkommerseizoen was voorheen altijd in de zomer — voor de kwekers een drukke tijd, maar in veel andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Omdat die seizoenen samenvielen, werd komkommertijd meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws en activiteiten.

Waar het woord komkommertijd precies vandaan komt, is niet helemaal zeker. Hoewel sommige mensen denken dat het woord een verbastering is van kommertijd (letterlijk: tijd van 'kommer', ellende) - een periode waarin er slechts armoedig nieuws te melden valt - denken andere mensen dat het een leenvertaling is van het Engelse cucumber time, dat vroeger in de zomermaanden door kleermakers werd gebruikt. Maar dat is later vervangen door het inmiddels ook weer verdwenen taylor's holiday, en niemand kent nog het woord cucumber time. In het Nederlands wordt het sinds de negentiende eeuw gebruikt; zo had Multatuli het al over 'in 't hartje van den komkommertyd'.

Varianten van komkommertijd komen in diverse andere talen voor, zoals het Noors en het Duits (Sauregurkenzeit, 'zurebommentijd'). Vrijwel iedere taal heeft wel een woord voor deze karige zomertijd: la morte-saison (Frans), the dull season, the silly season (Engels) en zelfs the big gooseberry time ('kruisbessenseizoen', Amerikaans). In het Zweeds (nyhetstorka, 'nieuwsdroogte') en het Duits (Sommerloch, 'zomergat') bestaan woorden die zelf al een duidelijk negatieve lading hebben.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

eehhh Irene,waar houdt jij je in godsnaam mee bezig?!!??!
Je lijkt B.J wel!

Kus Elke

Yun zei

He Irene,

JIj hebt echt niets te doen he ;-)
Alles OK met je. Geniet van de vakantie nzou ik zeggen.
Groet
Yun

Mars zei

Zozo! Zo leer je nog eens wat op de vroege ochtend. Goede Morgen zeg!!
Eerlijk gezegd is het niet errrg tot me doorgedronge maar goed.
Tsja.. het is te merken dat je vakantie hebt Iren;-)
X