dinsdag 2 augustus 2005

Lieve Esmé

Ik zit in de rats. En niet zo'n beetje ook.
Het gaat helemaal niet goed met CF-collega en Disneymaatje Esmé.

Op 8 januari van dit jaar werd Esmé de eigenares van een prachtige set donorlongen. De weg er naartoe was lang en erg zwaar, maar uiteindelijk heeft ze het gered tot aan haar transplantatie. Haar revalidatie verliep alles behalve voorspoedig en ze sukkelde van de ene pechsituatie in de andere complicatie. Zo vervelend en oneerlijk.
Toch lukte het Esmé de moed er altijd in te blijven houden en wist ze tussen de ziekenhuisbedrijven door stukje bij beetje plannen te maken voor haar open liggende toekomst.

Op het CF Beach Dance evenement hebben we nog gezellig samen met haar en haar lieve zus in een bootje gezeten en ons veel te hard over de Noordzee laten scheuren. Met gevaar voor eigen leven dook ze net niet haar afgewaaide petje achterna de koude zee in.
Toen wij de dag erna onze roes lagen uit te slapen kon Esmé voor dag en dauw alwéér naar het ziekenhuis. Haar nieuwe longen bleken geïnfecteerd en konden een oppeppende antibioticakuur best gebruiken. Tijdens die opname ontwikkelde Esmé vreselijke pijnen in haar buik. Wat in eerste instantie werd aangezien voor een psychose bleken achteraf galstenen te zijn. Na verwijdering van die bittere krengen kon ze eindelijk pijnvrij naar huis. Boordevol zomerse plannen en nieuw verkregen energie mailde ze enkele CF-vrienden met een geweldig idee: het leek haar te gek om in december samen naar Euro Disney te gaan! Nou, daar waren wij allemaal ook wel voor in. De mailtjesstroom kwam op gang en het hotel waarin we zouden verblijven was nog net niet geboekt.

Echter vorige week woensdag, krap twee weken na thuiskomst van haar vorige hospitalisatie, moest Esmé wéér worden opgenomen. Wederom protesteerden haar longen en schreeuwden om medicatie.
Alleen blijkt nu dat de situatie veel ernstiger is dan we toen konden vermoeden...
Esmé lijdt, zoals het er nu naar uitziet, aan chronische afstoting van haar donorlongen. De situatie is dermate ernstig dat rekening moet worden gehouden met het ergste.
Maar dat kan helemaal niet. Dat mag niet! Zo'n mooie, lieve, jonge meid. Boordevol toekomstplannen.
Het wordt de komende uren enorm spannend. Zal het medicijn tegen de afstoting aanslaan en zal Esmé daar niet te veel last van hebben?

Het lijkt hier wel een kerk, zoveel kaarsjes branden er. En uit pure wanhoop ben ik, de ongelovige, overgegaan tot bidden. Lieve Es, je moet het halen...

7 opmerkingen:

Mars zei

Lieve Iren,
Wat is het leven oneerlijk he. Je beschrijft haast de gedachten die ik ook heb. Heb het ook allemaal beschreven, maar durf het nog niet helemaal te publiceren. In ieder geval heb ik het van me afgeschreven. Maakt het verdriet niet minder erg, maar voelt toch fijn. Es moet het halen, ik kan niet zonder haar!!!
*zucht*
Hou je haaks, we helpen elkaar!
Dikke Knuffel,
Mars

Kata zei

Ik hoop, duim en bid mee. Esmé mag niet doodgaan, het is zó oneerlijk...! Lieve Irène en Mars, jullie ook veel sterkte in deze verschrikkelijk spannende, moeilijke, verdrietige tijd.

Dag meiden, hou je haaks.

Barb zei

Lieve Rèntje,
Denk aan je.
X

Anoniem zei

dag meisje,
Ik ben er helemaal stil van...
wens je veel sterkte!
Voor Esme brand een kaarsje bij Sanne.
Kus Elke

Inge zei

Lieve meis,
Heel veel sterkte, we denken aan je! Ook veel sterkte voor alle familie en andere vrienden van Esme.
Dikke kus, Inge

Bob zei

Irene,

Prachtig hoe je het allemaal verwoordt. Ik heb ook een poging gedaan op mijn site, nadat ik uit Utrecht was thuis gekomen. Zit nu met een enorm leeg en raar gevoel achter mij pc. Voel me soms zo raar en lullig, wou zo graag dat t met Esme net zo goed ging als mij met mijn nieuwe longen.

Hele goede en mooie actie van je vanmiddag om met Marcia mee te komen. Was goed om je even te zien, al was het kort. Nu hopen dat de ingreep van morgen helpt en dat ze nog veel langer op een heel redelijke manier door kan. Ik spreek je snel weer.

XXX Bob.

Mars zei

Hoi Elke,
Even een berichtje voor jou, ik weet niet of je dit leest maar wil het toch even zeggen.
Ik wil je even bedanken dat ik Irene en Sjoerd vandaag even van je mocht 'lenen'. Dat was ontzettend fijn, en had ik echt even nodig.
Bedankt!
Liefs, Marcia