maandag 12 september 2005

Martin's dagboek

Tijdens ons tripje naar Brugge struinden we ook een moment door de Brugse Boekhandel; op zoek naar alles en niks. In de bedompte kelder stond een behoorlijk aantal plastic bakken met daarin allemaal aanbiedingen. Al snuffelend viel mijn oog plotsklaps op het boekje 'Ik voel me goed' - Dagboek van een muco-patiënt van Martin Buysse.

Dit is het dagboek van een jongeman die alle reden had om verbitterd te zijn omdat zijn bestaan getekend was door de onverbiddelijke ziekte die mucoviscidose heet. Maar ondanks de lichamelijke aftakeling is Martin Buysse blijven doorvechten. Toen hem medisch duidelijk werd gemaakt dat alleen een hart- en longtransplantatie nog enig uitzicht op redding kon bieden, koos hij daar weloverwogen voor en liet hij zich inschrijven op de wachtlijst, in de hoop dat er tijdig een beschikbare donor zou opdagen. Eenmaal dit besluit genomen begon hij in alle stilte aan het schrijven van een dagboek waarin hij zijn dagelijkse strijd voor overleving optekende, mijmerde over leven en dood, en zijn heel eigen kijk weergaf op de wereld zoals hij de ervaarde.
Martin Buysse hoopte dat zijn dagboek uitgegeven zou worden omdat het een steun zou kunnen zijn voor andere muco-patiënten, voor hun familieleden en vrienden en - veel ruimer nog - voor mensen die het heel moeilijk hebben in hun leven. In het voorjaar van 1998 begon zijn gezondheid evenwel sterk achteruit te gaan. En alhoewel Martin de voortekenen ook wel zag, bleven zijn levenswil en optimisme ongebroken. Pas toen de dokters hem meedeelden dat er geen hoop meer was op een tranplantatie gaf hij de ongelijke strijd op. Diezelfde dag nog overleed hij, 29 jaar oud.
Lichamelijk had de ziekte hem overwonnen, geestelijk was hij ze de baas gebleven.


Hongerig naar alles wat met CF (in België noemen ze CF muco, naar mucoviscidose) te maken heeft, ben ik diezelfde avond nog in Martin's dagboek begonnen. Hij beschrijft veelal de mentale strijd die hij levert en het hoog filosofisch gehalte maakt het verhaal af en toe behoorlijk taai. Maar daarom niet minder mooi. Jammer dat hij in de uitverkoopbak was beland, ik had er graag de volle mep voor betaald.

1 opmerking:

Marsepulami zei

Goh, je zal het maar tegenkomen! Ben benieuwd... Ik hoor 't wel als je 'm uit hebt;-) Haha.

Maar hoe ist verder? Ik voel me gelukkig sinds vandaag echt een stuk beter! En ja, die edelstenen houd ik (hopelijk) voorlopig rustig;)

Fijne dag nog!
Kus, Marsssssssepulami