donderdag 29 september 2005

Recensie

Omdat ik onze reuze handige videorecorder-met-1001-functies gisteravond voor het slapen gaan ongetwijfeld verkeerd heb geprogrammeerd, heeft het onding vannacht helemaal niks opgenomen! Lang leve www.uitzendinggemist.nl dus, want via deze link is Een ingewikkeld verhaal, eenvoudig verteld ook te zien. Nadat ik er vanochtend achter kwam dat de techniek me finaal in de steek had gelaten, heb ik de computer aangezet en kon ik de film alsnog via het internet zien.

Hoe ik hem vond? Jammer genoeg vond ik het een rare, ongeloofwaardige CF-film.
Oké, het gaat in eerste instantie om de vriendschap tussen Tom (Johnny de Mol) en Lukas (Dragan Bakema) en die wordt ook heel aardig in beeld gebracht. CF is niet het uitgangspunt van het verhaal, maar godallemachtig... Dít was toch de grootste fanta van de aller bovenste plank.

In de eerste scène zien we dat Johnny in de spreekkamer van de arts te horen krijgt dat hij nog maar drie maanden te leven heeft. Vlak daarna komt hij fief de spreekkamer uitgelopen - zonder extra zuurstof - en daveren Johnny en Dragan met een rotgang door de ziekenhuisgang. Knap hoor, voor iemand die op sterven na dood is!
Even later volgt wat mij betreft het meest ongeloofwaardige shot van de hele film. Onze terminale Johnny zit op een zojuist aangeschafte racefiets - wederom zonder extra zuurstof - en scheurt als een idioot door het beeld. Als hij even later van zijn stalen ros afstapt en begint te praten, klinkt hij niet bepaald benauwd en wekt hij allerminst de indruk aan het eind van zijn Latijn te zijn. Dat kán toch niet? Ik hijg nu al harder na een blokje om!
Voor de rest heb ik nog nooit een CF-er gehoord die zo hoest als Johnny deed. Hij produceerde met moeite wat droog gekuch zonder slijm, maar benaderde daarmee in mijn ogen meer een zieke zeehond in Pieterburen dan een gemiddelde CF-patiënt.
In een van de laatste scènes ligt Johnny - nog steeds zonder extra zuurstof - op een allerminst comfortabel veldbed in zijn huiskamer. Plotsklaps krijgt hij een gigantische hoestbui (of wat daar voor moet doorgaan) en lazert hij pardoes op de grond. Echt iedere CF-collega zal beamen dat je tijdens een heftige hoestbui nooit plat op je rug zal, wil en kan gaan liggen. Dan wil je juist omhoog, lucht happen en zuurstof snuiven! Maar wat doet onze Johnny? Die gaat lekker gestrekt liggen blaffen. Tenenkrommend.

Misschien ben ik ook wel iets té kritisch. Maar de patiënt in dit verhaal had wellicht beter aan een andere, makkelijker uit te beelden, ziekte kunnen overlijden.
Ik was al geen groot fan van Johnny, maar nu ben ik definitief op hem afgeknapt.

10 opmerkingen:

Tamara M. zei

Iréneke, ik heb de film nog niet gezien, ga ik vanavond denk ik doen. Ik vind het idd wel een beetje vaag zoals jij dat zegt... Maar goed ik zie dat vanaaf;) BTW ik heb trouwens allang mijn blog geupdate:P Je hebt heel wat in te halen blijkbaar;)

liefs Tamara

Marsepulami zei

Ik heb het zelf (nog) niet gezien, idd alleen dat stukje dat hij kwam crossen op zijn fiets, dat vond ik ook wel heel apart.
Maar kijk, een cf-hoestje, dat valt gewoon niet na te bootsen! Dat is natuurlijk ook wel errug moeilijk voor een gezond persoon, laten we eerlijk zijn;)
Verder ben ik benieuwd naar de rest van de film en zal 'm morgen ofzo gaan kijken.
Ach ja..

Slaap Lekker! UCHE!!

Vitamitje zei

Helemaal mee eens

Tamara M. zei

Heeft ze gelijk in. Maar af en toe vond ik t wel een geloofwaardig cfhoestje, vooral als ie bijna over zn nek gaat, dat lijkt nl bij mij ook zo als ik hoest...Maar het gekke is dat ie daarna vrolijk weer verder loopt, zonder uit te rusten. Als dat zo bij mij kon, kom maar op;)

Jolanda Kreeft zei

Hoi Irene,

ik geef je groot gelijk. Je hebt precies geschreven wat ik zei tegen mijn vriend Remco. Ik vind het knap dat er een film van is maar er is maar 1x duidelijk gemaakt dat het om cf ging toen hij tegen zijn vriend zei over een patient-voorbijganger: dat is ook een cf-er. Net als jij vond ik het erg ongeloofwaardig en dat gestrekt liggen vond ik ook een toppunt. Geen zuurstof maar nog maar drie maanden...knap. Ik heb volledig zuurstof..mag ik ook zo'n racefiets????

Irene je hebt gelijk. Ik vond het een matig tot slechte film...

Groetjes Jolanda

yvonne zei

hoi Irene

Grappig, je schrijft precies de dingen die mij ook opvielen. Moest er zelf wel om lachen. Gek genoeg is het wel gemaakt naar een waar gebeurd verhaal, dus ik vraag me af wat er bijvoorbeeld wordt nagespeeld met die " op de grond val" scene.
ter verdediging van de film moet ik zeggen dat die racefiets na die eerste scene achterlijk overkomt, maar dat uit verhalen van de makers blijkt dat de scenes niet chronologisch zijn...

Yvonne

Tamara M. zei

Nee maar het blijtk uit de film dat hij de racefiets kocht nadat hij hoorde dat ie nog maar 3 maanden te leven heeft...

Tamara

Yun zei

Dames, wat een reacties allemaal! Heb de film ook gezien en moet jullie allemaal gelijk geven, het was kut als het ging om CF in beeld te brengen, idd dat fietsen zonder O2 vond ik errug knap. Maar ik denk dat de film voornamelijk ging om het in beeld brengen van hun vriendschap (vond ik ook kut btw)in de wetenschap dat Johnny nog maar 3 maanden te leven had.
Alles bijelkaar zal het voor de makers een mooi project geweest zijn, voor CFers moeten we er denk ik niet teveel waarde aan hechten. Maar zeiken (lees mening geven
:-) ) kan natuurlijk altijd.
Groet Yun

Anoniem zei

De film was geen dokumentair over CF. Ging meer om een vriendschap die zich in bepaalde richting ontwikkelt. Kern in de film is dat een dodelijke ziekte in het spel is met bepaald verschijnselen (hoesten, medicijnen) die voor de verhaallijn niet belangrijk zijn. Deze film heeft zelfs prijzen gehad.
In de nl film 'Simon' van twee jaar geleden was ook een kankerpatiënt die gezond oogde en niet bepaald een uitgemergeld lijf heeft. Toch was de film erg populair en kreeeg veel wardering.

Anoniem zei

Heeey! K las dat je op me site geschreven had! En k vond die film ook egt heeeeeel slegt. Alles wat je op noemde ergerde ik me ook aan! Beetje plat op ze rug liggen kuchen. hahahahahha! En dan beetje op die fiets springen:S:S:S Nou ja! Maar leuk dat je op me site schreef! Groetjes Lisa