dinsdag 1 november 2005

Zus en zo

29 Zou ze vandaag zijn geworden. Als ze nog geleefd had. Renée. Mijn lieve zus. Ik neem tenminste aan dat ze toen lief was en dat nu nog steeds zou zijn. Maar ik heb haar jammer genoeg niet gekend, want ze overleed toen ze 1,5 jaar was. Toen was ik niet meer dan een onrijp eitje en een half zaadje. Of iets in die richting.

Ik vind het altijd een rare dag, haar verjaardag. Want ja, vieren dat ze jarig is doen we niet, maar doen alsof er niks aan de hand is, klopt voor mijn gevoel eigenlijk ook niet. Ik ben wel eens naar haar grafje gegaan, maar daar vond ik toch ook nooit wat ik zocht. Het is gewoon niet leuk. En raar. En moeilijk.

Toch was het dit jaar anders. Ik had met Elke afgesproken. Lieve Elke. Elke, die ook van 1976 is, uit een naastgelegen dorp komt waar wij gewoond hebben en die Renée dus vast had gekend als zij was blijven leven en wij daar nog hadden gewoond. Denk ik.
Naast dat ik Elke wil nomineren voor 'vriendin van het jaar' benadert zij voor mijn gevoel Renée het meest. En dat was juist waar ik vandaag behoefte aan had.

Elke en ik hebben gezellig de hele middag door de stad gesjeesd, gekwebbeld, kleren gepast en vooral veel gelachen. Precies een van de vele dingen die ik ook zo graag met mijn zus had willen doen.
En zo werd het onverwacht toch nog een hele leuke, rare, moeilijke dag!

Geen opmerkingen: