vrijdag 24 februari 2006

Berlijn - heenreis

Met ons gezelschap - papa, mama, Sjoerd en ik - maken we om 9.45 uur het Berlijngezelschap dat in het AC-restaurant in Sevenum reeds is verschanst compleet. Onder het genot van een kop koffie en voor sommigen die eeuwige sigaret (grrr!) wordt de route voor de zekerheid nog even doorgenomen. Dan, na een laatste plasje en het omtenten van mijn rolstoel kunnen we echt vertrekken. Op naar Berlijn!
Als we zo'n 5 uur onderweg zijn (we doen het lekker rustig aan) passeren we Helmstedt/ Marienborn, de vroegere grensovergang van West Duitsland naar Oost Duitsalnd. Een voormalige "Ossie" leidt ons rond en geboeid luisteren we naar zijn ervaringen. In een dappere poging van Oost naar West te vluchten is hij aan deze grensovergang gesnapt. Met zijn volwassen mannenlijf heeft hij urenlang verstopt in de kofferbak van een Trabant gelegen. Tevergeefs.

Na behoorlijk wat kilometers om te hebben gereden, arriveren we rond een uur of acht dan toch in Kreuzberg ("waar zoveel Turken amper kunnen bestaan", aldus 't Klein Orkest). Met knorrende magen maken we vlot kwartier om vervolgens snel de stad in te gaan, op zoek naar een lekker eettentje.
We besluiten de avond in 'eine richtige Deutsche Kneipe' onder het genot van 'ein Berliner Weisse': een groot glas witbier met een scheutje groene of rode grenadine dat je met een rietje op moet slobberen. Lekker!
Tegen middernacht rollen we moe maar voldaan in onze mandjes.

Geen opmerkingen: