maandag 27 maart 2006

Morgen...

Dit wordt voor mij de laatste nacht
in het huis waar ik ben grootgebracht
Meisjestijd wat ging je gauw
ik moet nog wennen aan 'Mevrouw'
Alles zal straks anders zijn
dit afscheid doet een beetje pijn
'k Weet als ik mijn ogen sluit
morgen ben ik de bruid

Voorbij gaat de tijd
een vogel vliegt uit
Bim-bam-bim-bam-bom
morgen ben ik de bruid

Dit wordt een slapeloze nacht
in het huis waar ik ben grootgebracht
Vadertje, bedankt hoor schat
ik heb een fijne jeugd gehad
Moederlief, je kijkt me aan
je lacht, maar ik zie ook een traan
'k Blijf je kind, het maakt niets uit
morgen ben ik de bruid

Voorbij gaat de tijd
een vogel vliegt uit
Bim-bam-bim-bam-bom
morgen ben ik de bruid

Als de zon door 't venster lacht
dan komt de dag waarop ik wacht
'k Trouw de man waarvan ik hou
ik krijg zijn naam, ik word zijn vrouw
'k Voel ontroerd wat stil verdriet
toch is er niemand die het ziet
'k Zie er blij en stralend uit
morgen ben ik de bruid

Voorbij gaat de tijd
een vogel vliegt uit
Bim-bam-bim-bam-bom
morgen ben ik de bruid
Morgen ben ik de bruid


Aldus Willeke Alberti. Mierzoet en über-sentimenteel! Het glazuur zou er spontaan van van mijn tanden afspringen.

Nu ligt het in mijn/ ons geval natuurlijk toch wel een stukje anders.
In de eerste plaats gaan we al niet trouwen, wat mij dus ook niet de titel 'de bruid' oplevert. Verder slapen we vannacht gezellig samen in ons eigen bed, voel ik me alles behalve een mevrouw en behoud ik lekker independend mijn eigen achternaam.

Ondanks deze minimale verschillen voel ik me best een beetje bruidig. Al dagen stuiter ik als een op hol geslagen skippybal door het huis. Aan energie even geen gebrek, zo lijkt het. Al verraden mijn 'kleine oogjes' zo rond een uur of acht in de avond toch wel een beetje hoe de vlag erbij hangt. Maar ik kan er niks aan doen. Slapen lukt domweg niet. Pas als ik alle mezelf opgelegde klusjes heb afgerond, heb ik de rust om in bed te gaan liggen. Eenmaal onder de wol moet ik eerst nog minimaal een uur lezen en als ik uiteindelijk mijn ogen sluit om in een diepe slaap weg te glijden, start automatisch die film in mijn hoofd. Over hoe het zal gaan op het gemeentehuis, wat we erna gaan doen, welke verrassingen het feestcomité voor ons bedacht heeft, hoe emo mijn mams zal zijn, en mijn stoere paps. En natuurlijk Sjoerd en ikzelf, de wannabe anti-emo maar ondertussen... En zijn ouders en zus. Het buitelt, het draait, het raast, het tolt, het wervelt, het woelt en het zoeft. Ik krijg mijn gedachten niet meer op orde. De orkaan in mijn hoofd maakt dat ik de slaap niet kan vatten, of de slaap mij niet.

Inmiddels zijn de taken op mijn lijstje voor vandaag allemaal afgevinkt. Het huis is aan kant, de vaatwasser draait op volle toeren en mijn geregistreerd partnerschapstoilet hangt gereed aan de kast. Ik hoef er morgen maar zo in te stappen. Sjoerd ligt allang op een oor, die is altijd een stuk nuchterder. Hij vindt het gewoon leuk en fijn dat we gaan partneren en is er bovendien bepaald niet rouwig om dat hij daardoor morgen een dagje vrij heeft. Het leven kan zo simpel zijn.

Morgen ben ik de semi-bruid. Maar wel eentje met op haar 26ste nog steeds het kinderlijk enthousiasme en de daarbij behorende gevoelsmatige beleving van een kleuter op de avond voor Sinterklaas...

5 opmerkingen:

Elly zei

Tadadadaam! De grote dag is aangebroken. Ik wens jullie een heel leuke dag en alvast gefeliciteerd, hoewel dat waarschijnlijk pas achteraf hoort. Jij was lekker laat met schrijven gisteravond! Ik had nl. nog gekeken 's avonds of je nog prépartnerschapspoëzie had geschreven. Toen ik net het geweldige lied van W.A las, hoorde ik direct die kerkklokken die erbij horen, weer luiden. Ik hoorde het vroeger toen ik klein was vaak op de Arbeidsvitaminen, thuis, bij mijn moeder. hihi.
Fijne dag, dus
groet! Elly van Es
P.S. Ook wij gaan vanovond rookvrij (!) dineren: vandaag 15 jaar geleden trouwden wij. Vandaar dat ik jouw verbintenisdatum zo goed kan onthouden :-)

Tamara M. zei

Hey Iréne

Een fijne dag, heel veel plezier gewenst! Vind t erg leuk!:)

-xxx- Tamara

de Bruijne Kreeft zei

Hoi Irene,

Hele fijne dag en geniet ervan morgen! Het samen ondertekenen van iets is ook erg bijzonder. Je bevestigd elkaars liefde met een handtekening.

En semi-bruid zijn is ook al leuk...

Groetjes Jolanda

Marjolein zei

Gefeliciteerd!
Ik hoop dat jullie een hele leuke dag hebben!

Liefs, Marjolein

Anoniem zei

Hallo Irène en Sjoerd, veer winse uch eine hele sjoone daag en nog heel veul gelök same in eur paradieske.

Groetjes José en Hub