maandag 3 april 2006

Grasgast

Elke schoolklas wordt bevolkt door op zijn minst enkele eigenaardige kinderen. En als je na je schoolcarrière vol goede moed het arbeidzame leven induikt, krijg je gegarandeerd te maken met collega's die je de wenkbrauwen af en toe behoorlijk doen laten fronsen.

Wij hadden vroeger Barend. Barend was nou niet wat je noemt vlot, met zijn fluwelen rode broek en weerbarstig antikapsel. Hij zei nooit zo veel maar als hij sprak klonk hij als de mannelijke variant van The Nanny, alsof hij chronisch neusverkouden was. Voor zover ik het me herinner werd hij (gelukkig!) niet gepest, maar echte vriendjes had hij ook niet. Het aller merkwaardigst aan hem was toch wel zijn hobby: grasmaaien. Niet de meest voor de hand liggende bezigheid voor een 14 jarige puberknul.
Niet gehinderd door deze opmerkelijke tegenstrijdigheid met de natuurwetten, schoor Barend op professionele wijze alle gazonnetjes bij hem in de buurt kaal en verdiende daar een leuk zakcentje mee. Waar het gros van zijn leeftijdgenoten zich meerdere keren per week het apenzuur fietste om krantjes te bezorgen of op zaterdag voor dag en dauw opstond om bij de lokale bakkerij te werken, bevond Barend's werkterrein zich binnen een straal van een kilometer van zijn eigen huis. Hij had het slim bekeken! Om zijn maaibedrijf extra cachet te geven had hij op zijn computer heuse visitekaartjes in elkaar geknutseld en deelde die als een volleerd account manager aan iedereen uit. Destijds leek het ronduit suf, tegenwoordig zouden we hem aanduiden als een commercieel talent!

Toen ik vanmiddag intens tevreden eindelijk weer achter mijn grasmaaier aanhobbelde, met de geur van vers gemaaid gras in mijn neus, moest ik plotseling weer aan hem denken. En ineens snapte ik zijn hobby volkomen...

Om privacydoeleinden is de naam Barend gefingeerd.

2 opmerkingen:

de Bruijne Kreeft zei

Soms komen er van die leuke flashbacks over rare mensen of aprte dingen. Vroeger vond je die dan stom en nu ineens jaren later....Leuk is dat.

Wat kan een "Barend" dan ineens grappig zijn....

Anoniem zei

Hoi Irène,
Wanneer pas je je intro aan? Je bent nu toch niet meer zomaar samenwonend met Sjoerd.