woensdag 5 april 2006

Unicum

Op weg naar mijn geliefd shopping outlet in Maasmechelen besloot ik meteen de auto even vol te gooien. Tanken in België is toch net wat voordeliger dan in Nederland. 'Wie het kleine niet eert, kan minder winkelen!'

Omdat het tankstation waar ik normaliter kom op woensdag rustdag houdt (zo staat het echt aangekondigd daar, hoe heerlijk!), moest ik uitwijken naar een conculega branfstofvoorziener. Het werd de Shell, die passeerde ik als eerste op mijn route.
Bijna high van de dieseldampen begaf ik me even later naar de kassa. Het meisje achter de toonbank werd luid gefeliciteerd en bedolven onder de knuffels en kussen. Ze was jarig. Nadat ik mijn pasje door de gleuf had getrokken en mijn pincode had ingetoetst feliciteerde ik haar. Dat vond ze leuk! Toch trok ze plots een moeilijk gezicht. Het bleek dat de pinautomaat al de hele ochtend haperde. Zo ook nu. Elektronisch betalen ging niet lukken. "En nu?", vroeg ik tamelijk panisch. Ik zag mezelf al in mijn witte blousje auto's poetsen als vergoeding voor de zojuist getankte 35 liter benzine. Mijn aanzwellende paniek bleek volstrekt misplaatst en werd in de kiem gesmoord. "Komt u hier nog een keer langs?" vroeg ze me op zangerige toon. "Ja, op de terugweg, als ik in Maasmechelen ben geweest." sprak ik inmiddels weer bijna kalm. "Oh, dan komt u dan maar terug." was haar simpele oplossing. In het shopping outlet was vast wel een pinautomaat waar ik wat flappen kon tappen. Mijn vraag of ik dan misschien iets als borg daar moest houden werd lachend weggewuifd. Nee hoor, het noteren van mijn naam en adres was genoeg.

Nou ja, dat is toch gewoon fantastsich?! Probeer zoiets maar eens in Nederland. Daar word je in zo'n geval bij wijze van spreken gegijzeld totdat je het verschuldigde bedrag van angst hebt uitgepoept.

En daarom houd ik nou zo van België. Het is die mentaliteit, dat gemoedelijke.
Op de terugweg ben ik volgens afspraak mét een briefje van 50 euro nog eens langs het meest klantvriendelijk Shelltankstation in België gereden. Daar stonden ze net aan de koffie met vlaai. Op de jarige!

1 opmerking:

Prany zei

"Is er leven op Pluto, kun je dansen op de maan.."
:-D