zondag 14 mei 2006

Aanreaders

Als ik in dit tempo doorga, ben ik al voordat we op vakantie gaan door mijn hele lectuurvoorraad heen.
Deze week heb ik 3 boeken gelezen!

Ik begon met 'Komt een vrouw bij de dokter' van Kluun. Twee jaar geleden las ik dat boek voor het eerst. Binnen twee dagen had ik het uit en met elke bladzijde die ik omsloeg beleefde mijn gezicht een nieuwe emotie. Kluun verhaalt via het personage Stijn rauw over zijn rouw. Omdat ik er destijds zo van onder de indruk was, wilde ik het nog een keer lezen. En ondanks dat ik de inhoud en afloop van het verhaal kon uittekenen werd ik er opnieuw tot in het diepst van mijn ziel door geraakt. Een aanrader!

Vervolgens verloor ik mezelf in 'Schaduwzuster' van Simone van der Vlucht. Een pageturner van formaat en een waardig opvolger van 'De reünie'. Ook voor dit boek had ik slechts twee dagen nodig.

En afgelopen vrijdag kon ik dan eindelijk de opvolger van Kluun bij de boekhandel hier in het dorp gaan halen (het blijft Limburg hè, daar lopen ze toch altijd net even wat achter... ;-)). 'De weduwnaar' gaat verder waar 'Komt een vrouw bij de dokter' ophield. De verwachtingen waren hoog gespannen, liet Kluun in diverse interviews weten. Hij vroeg zich af of de lezers dit nieuwe boek wel net zo goed zouden vinden als zijn debuut. Er vallen immers geen doden. Ik blijk voor het aansturen van mijn traanbuizen echt geen nieuwe doden nodig te hebben. In een adem en met grote regelmaat mijn ooghoeken droog deppend waande ik me opnieuw in de wereld van Stijn. Goed, zijn meer dan expliciete taalgebruik laat niets aan de verbeelding over en het partygehalte is in het eerste gedeelte van het verhaal vrij hoog. Maar als hij die achterlijke Dolly's eenmaal achter zich heeft gelaten en met zijn dochter Down Under gaat, brokkelt die muur van onbereikbaarheid langzaam af en kom je tot de kern van Stijn, en de liefde. Opnieuw een meesterwerk.

Geen opmerkingen: