donderdag 13 juli 2006

Pascale

De longen waren goedgekeurd. Pascale is hoopvol de operatiekamer ingegaan. De transplantatie werd volbracht. Maar toen hield haar hart er mee op. Haar gouden hart was op. Het kon deze grote klus niet meer aan. Vanmorgen om 7:30 uur is Pascale overleden.

Pascale was een voorbeeld voor veel CF-ers. Ze was open, lief, betrokken. Als iemand serieus met haar ziekte omging, was zij het. Goed eten, regelmatig sporten, zo therapietrouw als een hond. De drie pilaren van CF. Zij zorgde ervoor dat ze in het stevigste cement stonden.

In eerste instantie kende ik Pascale vooral van het CF-nieuws, waarin ze regelmatig een stukje schreef. En van de televisie. Zo heeft ze onder andere samen met haar tweelingzus Manon meegewerkt aan het in 2000 uitgezonden programma Bart's Boot van BNN. Onder dat programma was het liedje Its my life van Bon Jovi gemonteerd. Nog elke keer als ik dat nummer hoor, moet ik denken aan Pascale en Manon. Windjacks aan, een gezonde blos op de wangen en met wild wapperende haren het Ijsselmeer trotserend. Hoe ze openhartig vertelden over het hebben van en leven met CF. En dat ze weer voor één nachtje, net als vroeger, hun vaste plekken in het stapelbed van de zeilboot innamen.

Later leerde ik Pascale persoonlijk kennen. We hebben een poosje samen in de WJV gezeten en ontmoetten elkaar op de jaarlijkse WJV-weekenden. Toen bekend werd dat ik Diabetes had, belde ze me op om te vragen hoe het met me ging. Als volleerd diabeet en afgestudeerd diëtiste gaf ze me tips en trucs om mijn overhoop liggende suikerhuishouding weer op de rit te krijgen. Zo was Pascale.

Vandaag is de tweeling gescheiden. Manon moet verder zonder Pascale. Ik kan me indenken dat met het overlijden van Pascale ook een stukje van Manon is gestorven.
Toch probeer ik het anders te zien. Een stukje van Pascale zal altijd voort blijven leven in Manon. Dat lijkt mij een mooi idee.

It's my life
It's now or never
I ain't gonna live forever
I just want to live while I'm alive
(It's my life)
My heart is like an open highway
Like Frankie said
I did it my way
I just wanna live while I'm alive
It's my life

6 opmerkingen:

Mars zei

Hoi Iren,
Ik ben heel erg sprakeloos en totaal verslagen. Het was best een heftige dag in het ziekenhuis, zo met alles.
Maar dat wilde ik eigenlijk helemaal niet zeggen!
"It's my Life" is altijd mijn 'cf-liedje'. En dat komt inderdaad door Pascal en Manon die meededen aan Barts Boot. Het eerste cf-programma wat ik zag, en wat ontzettend veel indruk op mij maakte.

Helaas Helaas is het nu voor Pascale over.
Gelukkig hebben we de mooie herinneringen.

Dit wilde ik even kwijt:)

Tot morgen Iren! Ik kijk er zo naar uit je te zien. Heb je gemist, de afgelopen tijd.

Tot morgen!
Knuffel,Mars(ekindje)

Elly van Es zei

HEEL ERG PRACHTIG...

Dank je wel, Irène.
Elly

Vitamitje zei

Mooi gezegd
Liefs, Judith (en hopelijk tot morgen, als mijn lijf een beetje meewerkt)

Fred zei

Hoi Irène,

MOOI!

Groeten Fred

David en Irma zei

Hoi Irène,

Je hebt Pascale mooi getypeerd.
Het is voor velen een verlies om deze mooie, dappere, strijdvaardige en vooral goedlachse meid te moeten missen.

Bedankt voor deze mooie herinnering,

Irma

Sas zei

Jéétje Irèn, wat mooi geschreven!

x