donderdag 7 september 2006

Kleine controles

Alles bij elkaar heb ik vandaag meer tijd in de auto en in de wachtkamers doorgebracht dan in de spreekkamers. De ene arts was min of meer vergeten dat hij mij vandaag zou zien en werd in aller ijl terug naar het ziekenhuis geboden. En het spreekuur van de andere arts liep hopeloos uit. Wat in dit geval dan eigenlijk toch wel weer goed uitkwam. Omdat ik ook uitliep.

Qua suiker gaat het hartstikke goed. In overleg met de diabetoloog mag ik tijdelijk stoppen met het spuiten van Novorapid (kort- en snelwerkend insuline). Ik krijg er alleen maar hypo's van. Met 16 eenheden Insulatard (lang- en langzaamwerkend insuline) kom ik de dag prima door. Ik vraag me toch wel af hoe dat nou ineens kan en opper dat mijn alvleesklier misschien een opleving heeft. Mijn arts denkt dat het eerder te maken heeft met mijn afgenomen gewicht (van wel één hele kilo!), al wil hij voor de zekerheid best de alvleesklierfunctie in mijn bloed laten bepalen. Bloed prikken moet toch, dus een buisje meer of minder maakt dan ook niet meer uit.

Bij de longarts gaat alls ook wel oké. Al vind ik wel dat ik in vergelijking met een aantal jaren geleden vaker benauwd ben. Nieuwsgierig informeer ik naar mijn IgE, de bloedwaarde die aangeeft hoe allergisch je reageert op Aspergillus (een schimmel die onder andere voor benauwdheid kan zorgen). In het verleden was deze waarde al vaker verhoogd. Tot mijn verbazing blijkt hij nu hoger dan ooit te zijn! Misschien hebben we daar de stille benauwdheidsdader te pakken. In vakjargon heet zoiets een CF-gerelateerde ABPA (Allergische Broncho Pulmonale Aspergillose). Om dit euvel te verhelpen zijn er 2 opties. De benauwdheid verhelpen met Prednison of de schimmel aanvallen met Trisporal. Omdat ik Prednison zo lang mogelijk uit mijn leven wil weren (de bijwerkingen bezorgen me ronduit nachtmerries) valt de keuze al snel op Trisporal. Getooid met een hele riedel laboratoriumformulieren en recepten stap ik een uur later dan gepland eindelijk de spreekkamer uit. Tot over 3 maanden!

Geen opmerkingen: