vrijdag 20 oktober 2006

Xipnao

Vanavond zagen we Guido Weijers schitteren in de Oranjerie. Een show van Guido staat garant voor een avond onbezorgd genieten. Samen met het publiek viert hij het feest der herkenning. Zo lepelde hij in zijn eerste show moeiteloos de ene na de andere kinderserie op en herbeleefde je samen met Guido je kindertijd in een notendop.

Zijn derde show - Xipnao - begint met een gezellige PowerPoint presentatie. Hoe simpel, hoe briljant! Hij verwelkomt het hele publiek en sommige mensen in het bijzonder, met naam en toenaam. Ook roept hij op om vooral zo schaamteloos mogelijk te handelen en reageren. Net zoals je zou doen als toen je nog een kind was.
Verder laat hij onder meer zien hoe je zelf vroeger voor de klas stond te schutteren als je een spreekbeurt moest houden, met als hoogtepunt een door de zaal rondgaand ei. Want zo ging dat vroeger bij een spreekbeurt ook! Daarnaast vraagt hij zich af waarom hij vroeger - ongetwijfeld net als de rest van het publiek - de balletjes uit de vullingen van zijn vulpen spaarde. Of potloodpunten!
De rode draad in zijn show noemt hij zelf 'van de hak op de tak'. Een meer passende omschrijving had hij niet kunnen verzinnen.

Als extraatje, toen zijn show eigenlijk al afgelopen was, wilde hij nog een stukje van zijn komende oudejaarsconfèrence uitproberen. Het publiek moest wat dingetjes roepen (het aftreden van Donner en Dekker, Afghanistan) en daar ging hij dan a la minute grappen over verzinnen. Zijn afsluitende Marco Borsato-immitatieact was grandioos!

Als je de kans hebt: gaat hem zien!

Geen opmerkingen: