donderdag 16 november 2006

Warmwatermanagement

Het warmwatermanagement van ons huis was tot vandaag een vrij gecompliceerde aangelegenheid. De ene keer liet de verwarmingsketel ons finaal in de steek en werd er plotsklaps een emmer koud water over je hoofd leeggekieperd als je met een ingezeept hoofd onder de douche stond. Een andere keer was de lauwe douchestraal zo dun en krachteloos dat het leek alsof er een kabouter met nierstenen over je heen stond te plassen.

En elke keer lieten we 'het mannetje van het installatiebedrijf' komen. Dan verving hij weer eens dit, dan kwam daar weer een ander ringetje of rubbertje op. En het hielp allemaal wel. Voor eventjes. Maar voordat ik het wist kon ik zelf weer met de baco aan de slag. Het mannetje had me geleerd dat zich in de thermostaatkraan na verloop van tijd een hele berg overtollig kalk manifesteerde, waardoor ons water niet warm wilde worden. Op het laatst banjerde ik wekelijks als een volleerd loodgieter met al mijn gereedschap (een maatbeker water, een wattenstaafje en een baco) door het huis. Water tappen, hoofdkraan afsluiten, kraan eraf draaien, kalk verwijderen en uit de leiding poeren (je vroeg je zeker al af waar dat wattenstaafje voor nodig was hè?), kraan er weer op schroeven en hoofdkraan weer open draaien. Een kind kan de was doen.

Tot ook dat niet meer hielp. De kraan was vrij van kalk, de ketel lekte geen water meer en de verwarming brandde ook gewoon. Wat kon het dan nog zijn?
Het mannetje keek de ketel weer na, slofte met zijn modderschoenen naar de badkamer en stond daar (óp mijn nieuwe, hagelwitte handdoeken!) wat aan de douche te prutsen. Het enige wat hij nog kon bedenken was dat het dan aan de douchekraan moest liggen. Ons (ietwat verouderde) verwarmingssysteem bleek niet geschikt voor een moderne en luxe noviteit als de thermostaatkraan. Het had iets met druk te maken en dat het in het begin nog wel functioneerde maar dat het na verloop van tijd begon te haperen. Hij adviseerde me om gewoon zo'n eenvoudige kraan te nemen. Met twee knoppen of een hendel. In ieder geval geen thermostatische frutsels.

En warempel: het werkt! Gossiemijne, ik heb sinds we hier wonen nog nooit zo'n heerlijk heet water gehad en tegelijk zo'n constante, krachtige waterstraal als vanmorgen.

Was vroeger dan tóch alles beter? ;-)

1 opmerking:

Marsje zei

Irentje!!

Dat koude water heb ik toendertijd wel gemerkt,hih;-) Ik vond je al zo handig en doorgewinterd in het ontkalken, schroeven, aansluiten, afsluiten, enz. Ik gooi er maar even wat termen tegenaan;-) Maar dat verklaart het ja, als je dat keer op keer opnieuw moet doen. Toch fijn te weten dat ik volgende keer gegarandeerd een warme douche zal hebben! Toch wel fijn he, in de winter. Ik ben trouwens totaal niet egoistisc hoor, dat ik nu aan mezelf denk. Die ene keer in het half jaar dat ik bij jullie douche...en jullie staan elke dag onder een koude/lauwe douche! Ahh...
Ik hoop trouwens dat die keer dat ik onder jullie warme douche mag staan, snel komt. Ik mis jullie!!

Dat gaan we snel goedmaken, goed???

Ik ben jullie niet vergeten hoor. Ik vergeet jullie nooit.

Dikke Kus,
Jullie Marsekindje!