maandag 29 januari 2007

Voor u gezien I

De film die we afgelopen zaterdagavond in Pathé De Munt zagen, was Blood Diamond.

10 Minuten voor aanvang van de film stonden we nog - samen met een heleboel andere mensen - in een behoorlijk lange rij voor de kassa. Het aantal beschikbare bioscoopstoelen op het grote bord aan de muur verminderde gestaag. Toen Sjoerd eindelijk aan de beurt was, waren er nog precies 5 plaatsen vrij. Pal vooraan, op de eerste rij.

Enkele weken geleden zapte ik 's avonds langs de herhaling van Oprah. Haar gast was Leonardo DiCaprio en hij kwam vertellen over zijn nieuwste film, Blood Diamond. De trailer die werd vertoond, triggerde me voldoende om niet meteen weer weg te zappen. En binnen 5 minuten was ik om; deze film moest ik zien!

Nadat Afrikaanse rebellen de visser Solomon Vandy (Djimon Hounsou) bij zijn vrouw en kinderen weghalen, wordt hij gedwongen te werken in de diamantvelden van Sierra Leone, waar hij met gevaar voor eigen leven een bijzondere edelsteen verbergt. Smokkelaar Danny Archer (Leonardo DiCaprio) ziet in de diamant die Solomon heeft verborgen zijn uitweg uit Afrika; een ontsnapping aan de spiraal van geweld en corruptie. Danny wil weten waar Solomon de diamant heeft verborgen, in ruil voor de hereniging met diens familie. Ondertussen probeert de idealistische Amerikaanse journaliste Maddy Bowen (Jennifer Connelly) via Danny de waarheid achter conflictdiamanten te ontdekken. Met Maddy's hulp beginnen Danny en Solomon aan een gevaarlijke tocht.

De recensies in kranten en op internet zijn vaak niet zo lovend. Menig azijn pissende filmcriticus vindt het een kitscherig gedrocht waarbij het verhaal overduidelijk in dienst staat van de boodschap. Ik vind de film echter ontzettend indrukwekkend. De armoede, de radeloosheid, de onmacht en de slechtheid van de mensen worden schrijnend, bijna tastbaar in beeld gebracht. We zien echter ook een adembenemend mooi Afrikaans landschap en de nimmer aflatende hoop op een eerlijkere wereld.

Met een vette negen zou ik zeggen: ga hem zien!

Gegroet,
Irène Goderie

Geen opmerkingen: