donderdag 1 februari 2007

Mijn jaartelling

De erkenning van een probleem is de eerste stap op weg naar een oplossing.
Daarom kom ik er maar eerlijk voor uit: ik heb een winterdipje. Terwijl van zo'n ouderwetse, strenge erwtensoepwinter nog geen eens sprake is geweest. De mutsen, sjaals en handschoenen hebben mijn lijf pas een enkele keer van vrieskou hoeven behoeden. Desalniettemin ben ik hem spuugzat! Dat grauwe, kille, natte, duistere gedoe. Ik wil lente, zon, korte mouwen, blote benen, lammetjes in de wei, gele piepkuikentjes, bomen vol knoppen en een boel nieuwe beloftes.
Gelukkig is januari eindelijk om en duurt februari ook lekker kort. Zijn we toch weer een stapje dichter bij la Lente.

Edoch, om een en ander te bespoedigen heb ik een nieuwe jaartelling bedacht. Met mijn telling vind ik het jaar een stuk eerlijker, zelfs hoopvoller, verdeeld. Keizer Augustus: eat your heart out!

Als we de 6 herfst- en wintermaanden (januari, februari, maart, oktober, november en december) nou eens verkorten tot maanden van 28 dagen (6 x 28 = 168 dagen). Dan zijn we net even wat sneller van die sombere periode af en kunnen we eerder beginnen aan de lente en zomer. Bovendien duurt die vrolijke, zonnige periode dan ook wat langer, omdat er nog (30!) winterdagen over zijn. De lente- en zomermaanden (april, mei, juni, juli, augustus en september) tellen allemaal 33 dagen (6 x 33 = 198 dagen). En zo komen we op (168 + 198 =) 366 dagen per jaar. Zijn we ook meteen van dat altijd verwarrende schrikkelprobleem af!
Daarnaast blijft het begrip 'de klok verzetten' natuurlijk gehandhaafd. Tijdens de herfst en winter slapen we een uurtje langer en gedurende de lente en zomer genieten we (in de tuin, rondom de bbq, op het strand) van een extra uurtje licht.

Volgens mij zou het psychologische effect enorm zijn. Minder depressies, minder zelfdodingen. Productievere werknemers, een groeiende economie. Blijere mensen, minder zinloos geweld.
Wie stemt voor? En waar kan ik mijn plan indienen?

1 opmerking:

Elly zei

Ik !
Weetnie....