dinsdag 27 maart 2007

De Vliegende Panters

Hun tweede show (Hype) zag ik als eerste. Op tv. Ik was meteen verkocht. Die stemmen, de teksten, alles klopte. Het stak simpelweg briljant in elkaar. Daarna volgde de eerste voorstelling (Sex), ook op tv. Voor show nummer 3 (De Grote Drie) had ik tot mijn grote vreugde kaartjes weten te bemachtigen. Eindelijk stonden ze dan in het theater in de buurt. Maar op de avond zelf lag ik met een koortskop in bed, gruwelijk te balen. Ja, dit afgeblazen uitje scoort nog steeds hoog in mijn persoonlijke Meest-Memorabele-Baal-Momenten-top 10.

Gelukkig is het geluk met de dommen en zat vanavond alles mee. Kaartjes, koortsvrij en dus knallen met De Vliegende Panters en hun show Ebbinge, Vrijdag en De Bekker! We zaten pontificaal vooraan. Eerste rij, recht voor het podium. Een beter zicht kon ik me niet wensen. Totdat...

...Remko door Rutger werd uitgedaagd om aan het publiek zijn penis te laten zien. Ja echt, je leest het goed. Op het moment dat de zin uitgesproken was, begon het in mijn hoofd te knetteren. Gedachten als "Heb ik dit nou goed verstaan?", "Dat doet hij nooit!", "Ja leuk, daar was ik nou altijd al benieuwd naar!" en "Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig..." buitelden beurtelings door mijn hersenpan. Net toen ik er voor mezelf uit was dat hij het inderdaad niet ging doen, zipte hij zijn rits open, grabbelde eens flink in zijn onderbroek en toverde ten slotte gevoeglijk zijn pielemuis tevoorschijn. Het roze slurfje ("Niet bepaald een vleeslul hè?", concludeerde een zeker iemand na afloop) hing vrolijk uit zijn broek te bungelen. Nakend, allenig en alles behalve indrukwekkend. Tot hij ermee aan het spelen ging en hem verscheidene imitaties liet doen. En natuurlijk kwam Balkenende ook voorbij. Toen hij op het punt was aangekomen dat de pik Donald Duck nadeed die God persifleerde, greep Diederik in en werd Remko jr. veilig terug in het katoen opgeborgen.

En al die tijd zaten wij vooraan. Niet meer dan een armlengte verwijderd van wat er zich op het toneel afspeelde. Te hikken, te gieren, te huilen van het lachen. Brillen werden afgezet, wangen werden droog geveegd. Ook al wilde je niet, je moest ernaar kijken. De aanzuigende werking was te groot.

Naast 'sexuality' kwamen natuurlijk ook andere thema's aan bod. Racisme, politiek, schaamte, pubertrauma's. De Vliegende Panters staan garant voor een stevig potje trappen tegen (schijn)heilige huisjes. Maar ook Vinex-wijken (met de meest onuitspreekbare straatnamen) en rouwadvertenties (met de meest uiteenlopende namen van nabestaanden) werden fabelachtig op de korrel genomen. En dat alles verpakt in die 3 dijken van stemmen. Ik vond het een geweldige show!

Maar toch, toch blijft Hype mijn favoriet...

4 opmerkingen:

Ard zei

Vond je de show echt leuk? Ruud, Giséla, Marylou en ik zijn ook geweest. En onze gezamenlijke conclusie was dat dit de slechtste show was die we ooit in de schouwburg aanschouwd hadden!
Toch typisch dat meningen zo kunnen verschillen. Elke keer als het ergens naartoe leek te gaan begonnen ze te schreeuwen en uiteindelijk te zingen.

Geef mij dan maar gauw Jochem Myer of Kees Torn (om mijn toppers eens te noemen).

Anoniem zei

Van de vrouw van een RO-jurist (van een zeer gerenommeerd bureau overigens en met heel fijne collega's) verwacht ik toch dat ze Vinex schrijft, en niet Venix! ;-)

Robert zei

Hoi Irène,
Grappig dat je show ook gezien hebt, ik heb 'm al september vorig jaar gezien. Het was lekker ongenuanceerd, en lekker op het randje, daar hou ik wel van, maar zo'n heel jaar je leuter laten zien lijkt me geen feest ;0)
cu Robert

Anoniem zei

Hallo Irene,

Gisteren je site gelezen , mooi!.
Mischien zienwe elkaar wel aan de cote d'azur?
Zijn jullie goed thuisgekomen en niet ziek van de wijntjes?
Wij zijn ook goed thuisgekomen met onze pap als bob. Was best leuk he! zaterdag. Was zondag na een korte nachtrust, de hele dag paashazen en eitjes zoeken toch wel erg moe. Lieve Irene hou je goed en heel veel groetjes van Inge, Jo, Joeri en Sven.