dinsdag 1 mei 2007

Oma weet raad

Vandaag een tip van huishoudelijke orde. Nooit gedacht dat ík die nog eens aan iemand zou doorgeven!

Enkele Sinterklazen geleden werd ik verrast met mooie sieraden van Esprit. Van Sjoerd kreeg ik een ketting, met glanzende en mat zilveren schakels. Van mijn ouders kreeg ik bijpassende mat zilveren oorringen.
Ik droeg de set altijd met veel plezier. Tot ik ontdekte dat het hele zooitje zwart begon uit te slaan. Mijn mooie sieraden waren ten prooi gevallen aan zilveroxidatie. Geregeld haalde ik mijn ketting tevoorschijn met het plan hem te dragen. Maar zodra hij in al zijn oxiderende dofheid om mijn nek hing, deed ik hem meteen weer af. Het was gewoon geen gezicht. Doodzonde.

Ik had het er toevallig met vriendin M. over en zij kwam met dé ultieme tip. Neem een bakje en leg daar een stuk aluminiumfolie in met de glanzende kant naar boven. Leg de sieraden op de bodem en zet de kraan aan om het water goed heet te laten worden. Neem vervolgens een bus keukenzout ter hand. Zodra het water op temperatuur is, kun je het water zachtjes over de sieraden heen laten lopen. Strooi tegelijkertijd een flinke scheut keukenzout erbij. De zwavel (die de zwarte oxidatie veroorzaakt) gaat nu verbinden met de aluminiumfolie in plaats van met het zilver.

En inderdaad, het werkt echt! Het zilver ziet niet zwart meer.
Als finishing touch heb ik alles nog even opgewreven met zo'n speciale poetsdoek van de juwelier. Alles blinkt weer als nooit tevoren.

1 opmerking:

Tamara zei

Heey das handig, ik ga direct ff proberen of het werkt! Ik he b verschillende zivleren sieraden die ik ook nooit draag omdat ze toch telkens weer zwart worden:S

xxx Tamara