maandag 28 mei 2007

Primatengedrag

Voor de derde ochtend op rij worden we pas rond 11.00 uur wakker. De buitenlucht maakt blijkbaar slaperig. Ik hoef de gordijnen niet eens open te schuiven om tot de ontdekking te komen dat het regent. Loom kijken Sjoerd en ik elkaar aan en besluiten zonder er veel woorden aan vuil te maken dat we ook best wat later dan gepland naar Landgraaf kunnen gaan.
We brengen de middag in opperste relaxedheid (want droog en warm!) thuis door. Rond 13.00 uur belt M. Trots vertelt hij dat hij nog geen uur geleden voor de tweede keer vader is geworden. Baby Olivier en mama M. maken het goed en we moeten maar snel een beschuit met blauwe muisjes komen eten.

Om 17.00 uur staan we dan toch met onze ruim 60.000 mede muziekliefhebbers kont aan kont in de blubber. Het regenen is gelukkig gestopt, maar de waterkou hangt onmiskenbaar in de lucht. Om de inwendige mens wat te versterken en omdat we toch van ons bonnenkapitaal af moeten, happen we nog maar een broodje braadworst weg. Ruim voordat Linkin Park begint (de reden waarom we gekomen zijn), begeven we ons richting rolstoelplatform. Echt 'vette' bands (Good Charlotte, Lost Prophets en Linkin Park) wil ik graag vanaf die plek zien. Bij de rest staan we gewoon waar het ons uitkomt. Gek genoeg is dat meestal in de nabijheid van een eettentje.

Linkin Park speelt de sterren van de hemel. We gaan massaal uit onze plaat! Voor het optreden begon, moest ik eigenlijk al naar het toilet. Maar omdat het zo'n gehannes is om naar de wc te gaan - om over de hygiënische gesteldheid van de plee nog maar te zwijgen - heb ik mijn plasje zo lang mogelijk weten op te houden. Nadat Linkin Park is afgelopen, staat mijn blaas echter op springen en sjezen Sjoerd en ik met gezwinde spoed naar de toiletbox naast het rolstoelplatform. Als we er aankomen, staat er een rijtje wachtenden. Allemaal valide mensen. Die te lui/ dronken/ stom* zijn om even 50 meter verder te lopen en daar hun boodschap achter te laten. Niet op mijn mondje gevallen en lichtelijk geïrriteerd vraag ik toch vriendelijk of zij echt in de rij voor deze wc staan en of ze soms minder valide zijn. Ja ze staan te wachten en nee ze zijn niet gehandicapt (hun woorden). Hoezo dan? Nou, omdat dit de énige wc is voor minder validen terwijl er wel honderden hokjes en pisbakken beschikbaar zijn voor al die mensen die ook in een iets kleinere ruimte uit de voeten kunnen. En ik het daarom vrij asociaal vind dat zij uitgerekend deze plee bezet houden op het moment dat heel zittend Pinkpop aandrang heeft. Is dat dan een gehándicapten wc? Zie je dat grote blauwe bord met die witte rolstoel erop en het onderschrift 'toilet'? Of mankeer je toevallig iets aan je ogen? In dat geval mag je natuurlijk wel gebruik maken van deze doos! Nee hij is niet blind en hij kan er ook niks aan doen dat ik iets aan mijn voeten mankeer. *zucht* Nog zo'n achterlijk vooroordeel. Dat mensen in een rolstoel per definitie iets aan hun benen mankeren. Inmiddels kookt mijn bloed. Dit gaat allang niet meer over mijzelf, maar om de belangen van de minder valide medemens in het algemeen. En om het gebrek aan empathaish vermogen van alle sociaal gehandicapten in deze maatschappij.
In plaats dat de bavianen afdruipen, wordt de sfeer grimmiger. De ene amoebe noemt me een 'kapsonestrut' en de andere primaat doet er nog een schepje bovenop door ijskoud te verkondigen dat ik mijn handicap gewoon misbruik, uitbuit. Alsjeblieft dankjewel.

Gelukkig maken ze zich na het verkondigen van hun meningen uit de voeten en keert de rust rondom het oranje huisje enigszins weder. Verbluft kijken Sjoerd en ik elkaar aan. Dan brandt hij los. "Oh ja, je handicap misbruiken! Ze hebben godverdomme geen idee hoeveel verdriet we ervan hebben! Alsof we er bijvoorbeeld voor kiezen om kinderloos te blijven. Sterker nog, als we ook een Olivier konden krijgen, hoefden we hier niet eens te zijn. Dan waren we gewoon thuis, gelukkig met ons kind!"

* Doorhalen wat niet van toepassing is. Er zijn evenwel meerdere opties mogelijk.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben echt sprakeloos. Heb al twee keer een heel verhaal getypt om te zeggen wat ik er van vind, maar kom gewoon niet uit mijn woorden. Om verdrietig van te worden. Knuf Mel

Tamara zei

Same here, het is echt te belachelijk voor woorden!!

xxx Tamara

Anoniem zei

Schandalig, weer geen woorden voor.

Groetjes Inge.

Marjolein zei

O My God! Ongeveer het enige dat hier van toepassing is geloof ik... Tssss