woensdag 27 juni 2007

Iebel van de kriebel

Laatst bedacht ik me dat ik best eens een logje kon wijden aan mijn huishoudelijke kwaliteiten versus die van mijn moeder (en schoonmoeder). Er zijn best wat overeenkomsten, maar er zijn ook zeker grote verschillen. Zo houden we bijvoorbeeld alledrie in het geheel niet van koken. Sjoerd en ik kwamen er al keuvelend boven onze eigen pannen achter, dat de keukenexperimenten van onze mama's in het verleden vaak leidden tot nogal waterige, zoutloze, drapperige resultaten. Sindsdien letten we allebei extra goed op wat het recept ons voorschrijft te gebruiken. Niet te veel water bij een poedersausje mikken, staat met stip op één!

Daarna kwamen er bedroevende gelijkenissen ten aanzien van toiletpapier naar boven. Onze beide moeders verstaan de kunst om aan de meest vreemde dingen relatief bizar veel geld uit te geven. Ik noem de aanschaf van een jaccuzi voor in de tuin of een laserbehandeling voor de behaarde benen. Het kopen van een pak comfortabel toiletpapier was daarentegen meestal een brug te ver. En dus schuurden wij vroeger onze tere billetjes keer op keer schoon met een vodje dat schuurpapier akelig benaderde. Opvallend genoeg was mijn vader ook niet zo gelukkig over het gehanteerde poepdoospapierbeleid en samen richtten we als ultieme wanhoopsdaad 'De bond van de grote mond voor een zachte kont' op. Het effect ervan bleef jammerlijk uit. Fluweelzacht w.c.-papier was dan ook een van de eerste zaken die Sjoerd en ik kochten toen we eenmaal onze eigen huishoudens mochten bestieren.

Waar dat spartaanse schuurgedoe zijn oorsprong heeft, weten we nog steeds niet. Feit is wel dat ook de badhanddoeken die onze moeders ons aanreikten keihard en superstijf waren. Over blije, blozende kinderen die na het bad teder in grote, wollige handdoeken werden gewikkeld, konden mini-Sjoerd en mini-Irène slechts fantaseren. Wij stonden na iedere douchebeurt angstvallig voor de spiegel onze brandplekken te inspecteren.
In een vlaag van huishoudelijk perfectionisme kocht ik 2 weken terug een flacon wasverzachter. Onze handdoeken hadden hun natuurlijke zachtheid vrijwel volledig verloren en dankzij een overkill aan televisiereclames weet ik inmiddels dat dat helemaal niet hoeft! Sindsdien ruiken ze als een zonnige alpenweide en hullen ook wij ons in aangenaam wollig textiel.
En zit ik onder de rode uitslag!

Al meer dan een week zit ik onder de vlekjes. Ze zitten voornamelijk op mijn armen en benen en krijgen na het douchen (en afdrogen!) een opleving. De hele dag voel ik kriebel en af en toe kan ik me niet meer bedwingen en rag ik als een dabbende hond over mijn ledematen. Eerst dacht ik nog dat het door de Nivea Summer Beauty kwam (licht bruinende bodylotion), maar na een week niet meer smeren, zien mijn melkflessen weer witter dan wit. Met vrolijke, rode stipjes welteverstaan. Ik heb me suf gepiekerd over de oorzaak. Bijwerkingen van medicijnen misschien, een allergie voor bepaalde etenswaren? Ik heb zelfs - al gruwelend - Rover op vlooien gecontroleerd alhoewel hij daar iedere 6 weken ter voorkoming een pipet Frontline voor in zijn nek krijgt. Tot ik Sjoerd vanmiddag aan de lijn had. Midden in zijn verhaal (wat er echt niks mee te maken had) schoot het me prompt te binnen. "De wasverzachter!", scandeerde ik in de hoorn. "Volgens mij komt het daardoor!"

Er zit niks anders op dan back to basics te gaan. Terug naar moeder's stijve lappen! Het is het proberen in ieder geval waard...

3 opmerkingen:

Tamara zei

Even in de droger helpt volgens mij ook. Stijve handdoeken zijn gruwel!!!:S

Tamara zei

Heel eng:D

Fred zei

Hoi Irene,

Goed dat je daar achter bent gekomen, klinkt heel logisch.
trouwens wel een goed idee van Tamara, die droger. Je kan wel zien/lezen dat zij echt goed in hh is!
Groeten Fred