dinsdag 12 juni 2007

Verkeersexamen

Door alle in het dorp rondfietsende oranje verkeersexamenhesjes krijg ik acuut een flashback. 1990. Groep 7. Gortdroge verkeerslessen.

Over het algemeen had ik het prima naar mijn zin als de jongere helft van de combinatieklas groep 7/8. Taal en dictee deed ik met 2 vingers in mijn neus, rekenen kostte vaak wat meer moeite. Maar al met al kon ik prima meekomen aan de bovenkant van de middenmoot. Alleen de voor groep 7 specifieke, vreselijk saaie verkeerslessen, daar vond ik echt helemaal niks aan. Al die borden en regeltjes en zo'n stichtelijk werkboekje. In mijn optiek laveerde ik 'al jaren' zonder dergelijke lessen meestal probleemloos over straat. Waarom moest dat ineens veranderen? Ging er dan überhaupt iets veranderen? Naast vrolijk was ik ook nogal eigenwijs.

Het enige lichtpuntje waar ik me al die weken aan vastklampte, waren de speciale lessen. Die werden namelijk niet gewoon in de klas en door de meester gegeven. Nee, daarvoor mochten we naar de schoolzolder en stond niemand minder dan mijn eigen papa voor de klas! Want wie kan de verkeersregels nou beter uitleggen dan een echte bromsnor? Met kleurige dia's en smeuïge praktijkvoorbeelden hingen we massaal aan mijn vaders snor lippen.

Natuurlijk werd het verkeersproject afgesloten met een heus examen. Tegenwoordig gebeurt dat zowel schriftelijk als ook met een zwabberend praktijkritje. Wij hoefden ons echter alleen maar te buigen over de 40 vragen die Veilig Verkeer Nederland voor ons had bedacht. Om het geheel wat extra cachet te geven, ijsbeerde wederom mijn in politieuniform gestoken papa als strenge examinator door het klaslokaal. Op mijn potlood kauwend hing ik peinzend boven mijn examenboekje, toen ineens mijn vader aan de linkerkant van mijn bureautje opdook. "Geen onnodige fouten maken.", bromde hij me cryptisch toe. Beschaamd en bijna schuldbewust nam ik het examen en mijn antwoorden nog eens door en gumde hier en daar een kruisje weg om het ergens anders in te vullen. Veel zekerder werd ik er allemaal niet van.

Op de middag van de diplomauitreiking zaten we gespannen met ons klasje in de raadszaal. De loco-burgemeester deelde de diploma's uit en werd daarin bijgestaan door, jawel, paps. In het toespraakje dat vooraf ging aan het officiële gedeelte, werden de beste leerlingen nog even extra in het zonnetje gezet. Er waren maar liefst 5 bollebozen die alle 40 vragen goed hadden en kregen naast hun diploma nog een cadeautje. Volgens mij was het een spetterende schrijfblok of zoiets.
Er was echter ook iemand die met de hakken over de sloot was geslaagd. Mag jij raden wie...

Geen opmerkingen: