woensdag 11 juli 2007

Het gouden ei

Een hele stapel boeken hadden we meegenomen. En verder nog wat tijdschiften en een dik sudokupuzzelboek. Ook kochten we in zo'n toeristenwinkeltje nog 2 losse AD's. Je wilt tenslotte toch een beetje bijblijven.

De definitieve leesoogst was behoorlijk schraal. Sjoerd las 1,5 boek en ik geen een. Talloze hazenslaapjes en dito sudoku's waren de reden dat ik me met moeite door mijn 2 Viva's heen wist te worstelen. Voor gewoon een goed boek kon ik de concentratie niet opbrengen. Is niet erg. Op vakantie moet niks en mag alles.

Toch liep er een bepaald boek als een rode draad door deze vakantieweek. Al vanaf de heenreis hadden we het over Het gouden ei van Tim Krabbé. Waarin een Nederlandse vrouw bij een Frans tankstation wordt ontvoerd door een geflipte scheikundeleraar. Hij bedwelmt haar met chloroform en begraaft haar tot slot levend.
Bij elke stop die we op de heenreis genoodzaakt waren te maken, werden we een stukje meer paranoïde. Verlaten 'Airs' waren not done, hoewel een wat drukkere pauzeerplek getuige het boek evenwel geen garantie bood. Plassen was een noodzakelijk kwaad. Angstvallig hielden we elkaar in het oog en probeerden binnen een straal van 10 meter in elkaars buurt te blijven. Rover moest als afschrikwekkende barrière tussen ons een fatale hinderlaag dienen.

De apocalyps kwam echter uit een verrassende hoek. Vanavond, de avond voor vertrek, waren we door ons geld heen. Na het eten moest er iemand naar de pinautomaat. Mij leek het logisch dat Sjoerd dat even zou doen. Kon hij meteen Rover uitlaten, terwijl ik me stortte op het inpakken van de koffers. Aan tafel kregen we bijna ruzie. Sjoerd ging niet alleen pinnen. Ik moest en zou meegaan. Na lang emmeren, zuchten en non-argumenten aandragen, kwam het hoge woord er eindelijk uit. Hij durfde niet alleen! Mijn koene drakendoder was bang. Hij leed aan een 'Het gouden ei'-fobie. De afgelopen dagen hadden we elkaar zo opgenaaid met dat stomme boek, dat dit het uiteindelijke resultaat was.

Nu wil ik het helemaal herlezen! Thuis toch eens op marktplaats kijken...

Geen opmerkingen: