dinsdag 14 augustus 2007

T.v.-juweeltje

De zomermaanden staan - naast alle doorgaans leuke, vrolijke, zomerse aangelegenheden - toch ook bekend om hun schrale televisieaanbod. Als het weer meewerkt en je avond na avond in je eigen achtertuin bivakkeert, nippend aan een koel rosétje, merk je daar doorgaans niks van. Het feit dat je überhaupt een televisie hebt, wil je dan nog wel eens ontschieten.
Maar als je de pech hebt om die fijne tuin alleen vanachter een natte glazen ruit te zien omdat het regent dat het giet, snak je 's avonds naar een vermakelijk ditje of datje op de kijkbuis. Helaas is het veelal een keur aan herhalingen wat de klok slaat. Toen Bert van Leeuwen ons vanavond in That's the question (ik zei toch al dat er niks op t.v. was...) probeerde wijs te maken dat Erwin Koeman de trainer van Feyenoord is, ging Sjoerd zich er zelfs tegenaan bemoeien. En die haat quizen! "Niet waar man, dat is Bert van Marwijk!", sprak hij verbolgen met volle mond en sproeide pardoes een straaltje rijst richting het beeldscherm.

Groot was de verrassing toen ik vorige week al zappend belandde bij Beyond Boundaries. Binnen een minuut registreerden mijn ogen een man zonder armen, een achondroplast en twee high tec off road rolstoelen. En dat allemaal in een Afrikaans landschap. Oké, dit was genoeg om te blijven hangen! Een snelle blik in de gids leerde dat ik nog niet zo heel veel van het programma gemist had en geboeid zonk ik achterover in de bank. Waar ging dit naar toe?

In Beyond Boundaries: The African Challenge worden 11 Britse mannen en vrouwen gevolgd - allemaal met een andere fysieke handicap - die gezamenlijk een slopende survival dwars door Afrika maken. Onderweg komen ze tal van hindernissen tegen. Wilde dieren, ogenschijnlijk onbegaanbare paden, de verzengende hitte, hevige regenval. En zichzelf en hun handicap. En die van hun reisgenoten!
Het is fascinerend om te zien hoe zo'n bijzondere groep mensen zich gedurende deze reis ontwikkelt. Zo verwijt een vrouw in een rolstoel op niet mis te verstane wijze een meisje dat op krukken loopt, dat zij het tempo van de groep op nadelige wijze beïnvloedt. Omdat ze te langzaam loopt! Hoezo: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet?! De meereizende expeditieleider en arts hebben hun handen vol aan de 11 ego's die er stuk voor stuk gebrand op deze monstertocht tot hun persoonlijke overwinning te maken. Terwijl samenwerken het sleutelwoord is in een niet bestaande wedstrijd...

Volgende week volgt aflevering 3, bij LLiNK op Nederland 3, om 21.35 uur. Kijken!

1 opmerking:

Anoniem zei

Haay irene,

Je hebt uiteindelijk toch nog een herhaling gekeken;) Ik ken dat programma met die mensen in Afrika! Leuk is dat he. Maar uh Rover zijn Hyves gaat goed he!!

Groetjes Lisa