woensdag 12 september 2007

Hagedis happen?

Van kikkers likken wordt gezegd dat je er een leuke trip aan over kunt houden.
Maar wat medici nou weer ontdekt hebben over hagedissenspuug...

Gelezen op www.nu.nl.
Hagedissenspuug helpt tegen diabetes
Uitgegeven: 12 september 2007 18:47

Patiënten met suikerziekte kunnen binnenkort waarschijnlijk behandeld worden met een revolutionair middel: een hormoon afkomstig uit het speeksel van een giftige hagedis. Het geneesmiddel verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt bovendien voor gewichtsverlies.

Het middel is ontwikkeld door wetenschappers van het Amsterdamse VU medisch centrum. Leverancier van het speeksel is het bruin-geelgekleurde 'Gila Monster'. Een belangrijke eigenschap van het medicijn is dat het gewichtsverlies bevordert. Veel diabetici kampen namelijk met overgewicht, wat problemen veroorzaakt waardoor suikerziekte verergert.

Een studie moet nog uitwijzen of het hagedissenspeeksel ook op lange termijn de gezondheid van diabetici positief beïnvloedt. Als dat zo is, zouden honderdduizenden Nederlanders met type-2 diabetes, veroorzaakt door ouderdom of overgewicht, beter behandeld kunnen worden.

1 opmerking:

Tamara zei

Das dan wel weer handig, maar voor CFers niet echt, aangezien die al vreselijke moeite hebben met aankomen:P Naja...toekomstmuziek