zondag 21 oktober 2007

Cijferfobie

"Dat Sjoerd voor zichzelf begint, is ook leuk voor jou. Dan kun jij hem vanuit thuis een beetje assisteren." Aldus een hoop verschillende mensen, onafhankelijk van elkaar. En altijd beaamde ik die stelling met enthousiasme. Tot vandaag.

Het maken van wat simpele facturen doe ik inmiddels in een handomdraai. Echter, het voeren van de btw-boekhouding is voor iemand met een forse cijferfobie bepaald geen pretje. Al weken zeikte Sjoerd tegen me aan herinnerde Sjoerd me er aan dat het dit weekend af moest zijn; uiterlijk op zondag ging hij de btw-aangifte versturen. En al net zo'n lange tijd wilde ik er best aan beginnen, maar was er toevallig steeds iets dat toch net belangrijker was dan dat gepiel in Excel. Af en toe liet hij vallen dat hij het ook best zelf wilde doen, als ik er geen zin in had. Maar dat was mijn eer te na. Ik had a gezegd dus, afijn je kent hem wel.

Vanmiddag moest het gebeuren. Gevuld met ingeprente administratielust keek ik van de zwarte ordner onder mijn neus naar het uitnodigende groene Excelicoontje op de computer. En besloot in een opwelling dat het kantoor nodig opgeruimd diende te worden! Getver wat lag er een hoop stof en wat slingerde er veel loze paperassen rond. Zo kon een normaal mens toch niet werken?! Dat me dat nog niet eerder was opgevallen. Nadat ik het halve kantoorgarnituur met een nat poetsdoekje had bewerkt, merkte ik de stapel strijkwas op. Ook die moest subiet aan kant. Ik had geen rust voordat de was gestreken en gevouwen in de kast lag. En je raadt het al, toen ik de schone was in de kast opborg stuitte ik prompt op een volgend karwei. Getooid met een lege vuilniszak ging ik de inhoud van de kast te lijf. Toen ik een halfuur later de propvolle vuilniszak tevreden naar de garage sleepte, viel eindelijk het kwartje: ik leed in hevige mate aan een moderne variant van het ouderwetse studieontwijkend gedrag!

Het is uiteindelijk toch nog goed gekomen met die ornder, Excel, de cijfers en mij. Met wat hulp en aanmoediging van Sjoerd ("Als het om een rok gaat die 70% is afgeprijsd weet je ook binnen no time hoeveel korting dat in euro's is!") en een flinke dosis doorzettingsvermogen van mezelf (en een grote kom strooigoed waardoor die rok straks niet meer past), rolde er sneller dan verwacht een professioneel ogend overzicht van te betalen en te ontvangen btw-bedragen uit de printer. "Als je het zelf had gedaan, was je waarschijnlijk sneller klaar geweest.", verzuchtte ik licht cynisch. "Veel sneller!", aldus mijn fiscaal wonder. "Maar het is je al met al wel gelukt en daar mag je trots op zijn." En ik ben op mijn beurt weer trots op meester Sjoerd. Want wat al mijn economieleraren niet is gelukt, kreeg hij met een keer geduldig uitleggen in 10 minuten voor elkaar.

Tegen het inboeken (zo heet dat toch?) van het volgende kwartaal zie ik een stuk minder op. Maar toch, doe mij maar letters...

2 opmerkingen:

saar zei

Wat goed van je haha, mag je echt wel trots op zijn! ;) Bedankt nog voor je lieve berichtje op mn site, ik ben echt heel blij dat het zo kan idd en iedereen houdt er nu precies genoeg rekening mee! (which is bijna niets, maar gewoon, dt ze het weten..:)

Keep up the good work daar haha en succes met alle algebra etc.
Xx saar

fred zei

Hoi Irene,

knap van je hoor met cijfers klooien en het dan ook nog voor elkaar krijgen.
ik ben vervangend trots op je.
Groeten
Fred