woensdag 31 oktober 2007

Vitamine C

In een verwoede poging de ziekmakende neveneffecten van de herfst zo lang mogelijk buiten de deur te houden, ben ik vandaag gestart met het innemen van extra Vitamine C. Een pilletje meer of minder op de grote hoop die ik nu al dagelijks tot me neem, maakt dan ook niet meer uit. En daarnaast, baat het niet schaadt het niet.

De te hanteren dosering vind ik nog een beetje moeilijk in te schatten. Op de grote gele Kruitvatpot staat dat drie maal daags 60mg volstaat. Maar ik weet dat 'ons soort mensen' doorgaans een verhoogde dosering nodig heeft. Door een slechtere opname in het bloed en omdat we gewoon niet onder de noemer 'normale gebruikers' vallen.

Een speurtocht op internet en een lotgenotenforum leverde nogal uiteenlopende antwoorden op. Zo adviseerde een bepaalde website dat 3000mg per dag echt niet te veel is. En een medepatiënt vertelde dat hij jarenlang zelfs 6000mg slikte, maar daar uiteindelijk wel nierstenen aan over heeft gehouden.
Het gros echter slikt doses die variëren tussen de 500mg en 1000mg. Op basis daarvan ben ik veilig in het midden gaan zitten en slik nu 12 tabletjes van 60mg per dag. Dat is dan wel iets meer dan een pilletje extra, maar als het doet wat het belooft heb ik dat er graag voor over!
De tijd zal het leren...

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Irene,
Je kunt bij de drogist ook vit c kopen van 1000 mg die over de hele dag verdeeld worden opgenomen in je bloed.
volgens een paramedici werkt dat best goed bij cfers.
ik ben iniedergeval nooit snel ziek.
groetjes manon

Juudje zei

Hey

Ja, die heb ik ook gekocht, maar dan bij de apotheek... Neem er elke dag eentje, 's avonds met al mijn andere pilletjes.
xx Judith

Marjolein zei

Hey Irène.

Is het niet zo dat we vitamine C wel gewoon opnemen? Volgens mij hoort die namelijk niet bij de 'vet oplosbare' vitaminen, dat zijn toch A, D, E en K?

Ik slik ook altijd vitamine C. Al zo lang ik me kan herinneren. Ik slik nu 400 mg per dag en haal het bij de apotheek.

Groetjes, Marjolein

Tamara zei

Heb ook pillen van 1000 mg, maar slik ze eens in de twee dagen... Niet dat het ergens helpt ofzo, maar niet geschoten is sowieso mis;)