zaterdag 10 november 2007

Doe eens cultureel

Ik kan het zelf ook nog maar amper geloven, maar wij zijn vanmiddag zowaar in de Nieuwe Kerk in Delft geweest! Met uitroepteken ja, want zo vaak komen dergelijke tripjes bij ons niet voor. Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat wij ons doorgaans beperken tot het commerciële hart van een stad.

Onze Haagse vrienden die we vandaag bezochten, troonden ons er echter mee naar toe en we vonden het nog leuk ook! Terwijl de kleine dreumes lieflijk in zijn buggy lag te slapen, bewonderden wij de prachtige architectuur, de immense gebrandschilderde ramen en natuurlijk het praalgraf van prins Willem van Oranje. De hiaten die in de loop der jaren in onze kennis over de vaderlandse geschiedenis zijn geslopen, werden vakkundig opgevuld. We hadden immers het voorrecht op pad te zijn met twee geschiedenistijgers.

Misschien komt het door mijn ietwat morbide aard, maar de koninklijke grafkelders wisten mij het meest te boeien. Het idee dat er onder mijn voeten zo'n vijftig gebalsemde mensen lagen - waarvan sommigen al meer dan 400 jaar oud - vond ik buitengewoon intrigerend.

Aan de Oude Kerk zijn we niet meer toegekomen. Wellicht doen we die de volgende keer. Want op zich zou ik best nog eens terug willen naar Delft. Ik vond het er wel knus, met al die gezellige grachtjes en bruggetjes en uitnodigende winkels.

Geen opmerkingen: