donderdag 1 november 2007

Renée

Altijd rijd ik erlangs op de terugweg van het boodschappen doen.
En altijd denk ik 'zal ik even uitstappen en naar haar toegaan?'.
Maar ook altijd blijft het bij die gedachte.

Want want heeft zij eraan? Zij ligt daar maar. Ze merkt het toch niet als ik er ben. Denk ik. En wat heb ik eraan? Ik sta daar maar. Weet niks te zeggen. Wil daar ook niks zeggen. Wil niet dat een ander dat zou horen. Bovendien hoef ik daar niet naar toe om aan haar te denken. Ik denk altijd aan haar. Ze is altijd bij me. Ook al heb ik geen herinneringen aan haar. Ze is mijn zus, ze blijft mijn zus. Mijn lieve zus.

Maar vandaag is ze jarig. 31 Zou ze zijn geworden. Van alle dagen die een jaar telt, is dit toch wel de uitgelezen dag om even bij haar langs te gaan. Bovendien zijn we laatst ook naar het grafje van kleine Otto geweest. Hadden een mooi roosje voor hem meegenomen. Als ik Otto kan bezoeken en bij hem een lief bloemetje neer kan zetten, vind ik het niet meer dan normaal dat ik dat ook bij mijn zus doe.

Het wemelde van de bolchrysanten op het kerkhof. Blijkbaar de Allerheiligenbloem bij uitstek. Mijn zus had als een van de weinigen geen enkel bloemetje op haar graf. Dat maakte me extra verdrietig. Het meegebrachte roosje stak prachtig af tegen die zee van ouwbollige gele en bruine bolchrysanten.

Ik ben er maar even geweest. Heb niks gezegd. Ook niet extra hard aan haar gedacht. Ik stond er gewoon en het was. Het was niet goed. Het is niet goed. Want ze hoort niet dood te zijn. Ik denk dat ik voortaan toch wat vaker naar haar toe ga. Op z'n tijd een bloemetje bij haar graf neerzetten, is het minste wat ik voor haar kan doen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Irène,

Goh ik wist helemaal niet dat je ook nog een zusje had. Heb je haar wel gekend, of is dit nu een hele domme vraag van me?? Tenminste, ik heb eens van iemand gehoord dat ze een tweelingbroer had, maar dat ze die nooit heeft gekend omdat hij als baby zijnde al gestorven is.
Vind het heel erg aardig dat je een bloemetje bij haar legt.

Groetjes Alie

Kata zei

Traantje weggepinkt.
Mooi geschreven.
Ik hoop dat over een jaar of dertig Pluk ook een bloemetje bij Otto neerlegt.