maandag 25 februari 2008

Aan de krappe kant

Ik kan wel stellen dat ik een topwinter heb gehad! Op een paar verkoudheden na ben ik niet écht ziek geworden. Geen enkele snotterpartij is uitgemond in een nare luchtweginfectie. En dat terwijl half Nederland in de lappenmand heeft gelegen. De afgelopen weken ben ik echter een beetje aan het kwakkelen. Het is niet dat ik me beroerd voel of alleen maar lamlendig op de bank kan hangen. Gelukkig niet! Maar ik merk wel dat het allemaal net wat moeizamer gaat. Ik ben wat eerder buiten adem, bijvoorbeeld als ik Rover optil. En diep van binnen voel ik het rochelen. Als ik hoest produceer ik ferme jongens, zogezegd. Er is dus toch wel het een en ander aan de gang vanbinnen.

En helaas wezen de cijfers dat vandaag ook uit. Mijn longfunctie was gedaald, mijn saturaties waren lager (zowel in rust als ook tijdens inspanning) en tijdens de shuttle walk test bij de fysio behaalde ik ook minder gelopen meters dan vorig jaar. Om over mijn lichtelijk te hoge bloedsuikers nog maar te zwijgen...

Voorzichtige conclusie is dan ook dat het best een beetje een bende is hiero. Ondanks die jofele winter. Maar het strijdplan is meteen gemaakt! Wil ik over drie maanden een strakkere longfunctie wegblazen, dan zal ik toch wat trouwer mijn sprayapparaat ter hand moeten nemen. Dus: beter sprayen, meer bewegen, goed blijven eten.
En om mijn bloedsuiker weer een beetje in het gareel te krijgen, ga ik beginnen met een andere langwerkende insuline (Levemir). Want de Insulatard die ik tot vandaag spoot, deed bij mijn internist de vraag oprijzen van welk veldhospitaal ik afkomstig was. Nou, van datgene waar ik al 25 jaar onder behandeling ben, doc! ;-)

Met een mengeling van opluchting en ook een beetje teleurstelling sloten we aan het eind van een hele lange dag aan aan de file op de A2. Ook dat nog...

3 opmerkingen:

Kata zei

En, ben je nu braaf aan het sprayen [doorstreepfunctie] vernevelen?

Blijf maar mooi weg uit het veldhospitaal. Ik lig er ook niet meer, tenslotte, geen enkele reden dus om afslag UMC te nemen.

Jannie zei

Heb jij ook de Valk? En kan jij hem wel verstaan?? hahaha!
In ieder geval sprayse! Hopelijk helpen je nieuwe plannen en voornemens! :)

Juudje zei

Hahaha, ik dacht altijd dat het aan mij lag dat ik m niet kon verstaan :P.

Maar jij dus ook niet Jannie, pfoe...