zondag 9 maart 2008

De Italiaanse Droom

Nu Boer Zoekt Vrouw is afgelopen dreigen zo'n vier miljoen kijkers op zondagavond in een diep, zwart gat te vallen. Want hoe moeten we verder zonder de beslommeringen van die onverstaanbare Frans, Gerard en zijn vintage Nike-jas, het komisch duo Bot & Lomp (Jan & Henk) en die beminnelijke Agnes? Is er leven na de boerenliefde?

Het antwoord is ja! Gewiekst (en gelovig) als ze er zijn hebben ze bij KRO slim op het gapende gat geanticipeerd. Want naast de boerenliefde blijkt half Nederland ook warm te lopen voor programma's over stellen die het roer omgooien om hun geluk in het buitenland te gaan beproeven. Vaak niet gehinderd door enige kennis van de lokale taal of andere onmisbare basisbegrippen.

Na bewezen succesformules als Het roer om en Ik vertek kunnen we nu elke zondag ons hart ophalen met De Italiaanse Droom. In dit programma strijden vier stellen om een eigen Bed & Breakfast in een pittoresk Italiaans dorp. Hun Nederlandse leven staat voor een periode van drie maanden on hold. In Italië gooien ze alles in de strijd om zich daar uiteindelijk permanent te kunnen vestigen. Wie van de stellen uiteindelijk wint wordt bepaald door een aannemer, een kokkin en een taallerares. En de geheime dorpsraad. Dat het avontuur in Italië speelt is leuk voor de plaatjes. Lekker weer, mooie uitzichten en natuurlijk die prachtige taal. Maar het gaat uiteindelijk om de deelnemers! En die zijn heel verschillend.
Aan hun manier van in Italië geraken kon je al een hoop uit de stellen opmaken.

Jon en Jeroen zijn de een beetje kitscherige veertigers die in de zorg werken en daarnaast al een Bed & Breakfast in Hilversum runnen. Zij zetten hun oldtimer Volvo - volgestouwd met schoenen en sjaaltjes van de artistieke Jon - op de slaaptrein richting Italië.

Carlijn (33) en Karim (24) komen uit Den Bosch. Ze schelen bijna tien jaar en zijn de lichtelijk alternatieve, idealistiche creatievelingen. Tot het moment van aankomst bleef het spannend of ze de eindbestemming zouden halen met hun stokoude Seat Ibiza. Al zingend bedwongen ze de Gotthardtunnel, iets wat Karim extra trots op Carlijn maakte. Ook omdat hij toen besefte dat het toch wel jammer was dat hij geen rijbewijs had.

De Ense Sandy en Thomas vertegenwoordigen de kinderloze hotello's van in de dertig met bijbehordende bourgondische inborst en Ronde Tafelcontacten. Altijd gezellig. Ze verruilden hun schattige Peugeot 206 CC voor een stoere Suzuki Vitara waarin voor de golftas van Thomas jammer genoeg geen plaats was.

En dan heb je nog Tonny en Piet uit Rucphen. Zij vormen zonder meer de kers op de taart. Allebei in de vijftig, hard werkende doeners en de vleesgeworden boersigheid. Gelukkig weten en zeggen ze dat zelf ook. Hun Volkswagen Touran was tot de nok toe gevuld met nordic walking stokken, een rekenmachine, worstenbroodjes, een Spaanse paëllapan, voldoende koffie voor onderweg, twee immense kruizen voor aan de muur en een krat vol schoonmaakmiddelen. Beter mee verlegen dan om verlegen!

1 opmerking:

Anoniem zei

erg leuk programma, schik om de brabanders. Ik denk dat Sandy en Thomas wel winnen. En die kitscherige veertigers, zoals je schrijft, zullen er wel als eerste door de mand vallen, totaal ongeschikt. Stiekum hoop ik op een overwinning van de Brabanders.