vrijdag 6 juni 2008

De kies van Sjoerd

Sjoerd is iets minder trouw in zijn mondverzorging dan ik. Of panisch, dat kan ook. Want blinde paniek voor tandheelkundige ingrepen vormt voor mij de basis om mijn gebit in topconditie te houden. Tweemaal daags grondig poetsen en trouw twee keer per jaar naar de tandarts. Waar godzijdank nooit wat aan de hand is. Sjoerd daarentegen komt met moeite eens per jaar bij de - inmiddels dochter van - zijn tandarts.

Tijdens zijn laatste bezoek, ongeveer een jaar geleden, mierde er al wat. Na het eten van zachte broodjes had hij altijd pijn. De tandarts kon geen afwijkingen constateren en gooide het euvel op Sjoerd's lichtelijk ruige manier van poetsen. Zijn tandvlees oogt immer mishandeld. Iets wat de aanblik van zijn tandenborstel onderschrijft. Werkelijk, zo'n afgekloven ding zag ik niet eerder.

Het jaar verstreek en Sjoerd's gebitsklachten namen toe. Na het poetsen spoelen met mondwater bood geen soelaas en na enig aandringen van mijn kant maakte hij zijn jaarlijkse tandartsafspraak. Voor vrijdag 20 juni, zijn laatste werkdag voor de vakantie. Ondertussen werd de tandpijn met de dag erger. Van lieverlee ontdekte Sjoerd dat spoelen met water de pijn tijdelijk verzachtte. Al gauw werd het stil in huize Sjoerd en Irène. "Effe sjpeule" was de enige zinsnede die de geruisloze kamer doorkliefde. Die met een ferme zucht van mij werd beantwoord. Dit gingen we geen van beide nog twee weken volhouden. Gelukkig kwam ook bij Sjoerd dat besef en vervroegde hij zijn afspraak met twee weken, naar vanmiddag 15:00 uur.

Op de gemaakte röntgenfoto prijkte een levensgroot gat in zijn verstandskies rechtsboven. Alleen de randen stonden nog, zo stelde ik me voor. De dochter van de tandarts riep meteen haar vader erbij en getweeën bakkeleiden ze over hoe nu verder. Pa - altijd in voor wat actie - was voor het meteen trekken van de rakker. Dochter was voor tot maandag wachten omdat dat nou eenmaal het protocol was (niet op vrijdagmiddag nog met risicovolle ingrepen gaan lopen klooien). Sjoerd besloot uiteindelijk zelf de ingreep over het weekend heen te tillen. De discussie die zich boven zijn hoofd afspeelde gaf immers niet bijster veel vertrouwen in een goede afloop zo vlak voor het weekend.

Maandagmiddag 16:00 uur wordt hij eruit gebikt. Het belooft een lang weekend te worden...

Geen opmerkingen: