donderdag 24 juli 2008

Aasgieren

Nog even snel naar de supermarkt voor het avondeten.
Zodra ik de bocht om ben, zie ik in de verte blauwe zwaailichten flonkeren. Ai. Nog wat dichterbij tel ik maar liefst twee ambulances en twee politieauto's. Ai ai. Wanneer ik voorbij rijd en het marktplein opdraai, voel ik me misselijk worden.
Op het schamele terras van een droevige dorpskroeg ligt een meneer met ontbloot bovenlichaam. Ambulancemedewerkers lijken zijn lot in hun handen te hebben, een van de agenten dient als levende infuuspaal. Als ik richting de supermarkt loop, zie ik - samen met te veel omstanders - hoe hij gereanimeerd wordt. Met ferme pompbewegingen proberen ze zijn hart weer aan de gang te krijgen.

Als ik mijn spullen bij elkaar gekocht heb en met gevulde tas weer richting auto loop, staan er nog meer mensen dan zoëven nieuwsgierig naar het schouwspel te koekeloeren. Met een hand boven de ogen tegen het felle zonlicht proberen ze elk detail mee te krijgen. Stelletje aasgieren. Jong, oud, het maakt niet uit. Sensatie is altijd goed, het liefst met de neus er bovenop. "Mama, ik zie zijn buik op en neer gaan!", hoor ik een te jong meisjesstemmetje verschrikt zeggen. Mijn hele lijf trilt en alles in mij wil schreeuwen. Mensen, in godsnaam, flikker alsjeblieft op! Hier ligt een man te sterven. Op een van de meest respectloze plekken die je je kunt voorstellen. Gun hem in vredesnaam dat laatste beetje privacy, tijdens de aftiteling van zijn leven.

Als ik de markt weer afdraai en de arme man opnieuw passeer, zie ik vanuit mijn rechter ooghoek dat de ambulancemedewerkers in de weer zijn met een groot wit laken. Was dat het dan?

4 opmerkingen:

Kim zei

Dat vind ik ook altijd zo verschikkelijk! Zelfs als ik er al langs moet rijden denk ik altijd: niet kijken, niet kijken!
Dat er dan ook echt mensen zo bij blijven staan... :s
Dus ook ouders met kinderen? Die ouders horen ze juist te leren om niet te kijken uit respect!

Kata zei

Ooee kippenvel over mijn hele lijf. Mooi en sterk geschreven.

Joeltje zei

Hè bah, ongelofelijk om daar naar te blijven kijken ja. Je zou bijna willen vragen "koekje d'r bij,, stelletje nieuwsgierige aasgieren"?
Niet leuk nee, helemaal niet leuk.

Tamara M. zei

Ja echt heel erg!! Het is echt heel erg hoe mensen daar als ramptoeristje bij gaan staan.
Mooi geschreven.