donderdag 28 augustus 2008

Keuken kijken?

Goed. Wij dus op keukenverkenning. Voornamelijk opgetogen maar ook een klein beetje bevreesd. Want de keukenbranche blijkt een schimmige, aldus de verhalen van voorgangers en lotgenoten. De prijzen in de showroom zijn vaak erg hoog maar eigenlijk is dat nep. Want er wordt aangeboden in brutoprijzen maar gerekend met nettoprijzen. Of zoiets. En daarna komt natuurlijk nog het Grote Spel der Prijsonderhandeling. Omdat er mínstens 30% van de prijs afgekletst moet kunnen worden. Zeggen 'ze'. Ik dacht dat Oud Hollands Pingelen alleen in Zuid-Europese landen gold.

Om onszelf niet vanaf de start al gek te (laten) maken, besluiten we om tijdens onze eerste excursie gewoon oriënterend te werk te gaan. Ideeën opdoen. Kijken wat we mooi vinden. Al weten we dat eigenlijk allang. Namelijk in hoogglans wit, met een zwart granieten aanrechtblad en als het past een spoeleiland. Wat uitgebreid door een showroom kuieren zwaar overbodig maakt, omdat de meeste keukens niet aan die voorwaarden voldoen. Waardoor we tóch vrij snel met een keukenmannetje om tafel kunnen om eens het een en ander te laten tekenen. Wat dan ook gebeurde, tijdens onze eerste - geheel vrijblijvende - snuffelexcursie.

Bij binnenkomst worden we ontvangen door een sympathieke receptioniste die bevestigt dat Rover ook welkom is. We moeten maar eens rustig rondlopen en als we vragen hebben zal zij kijken of er een collega beschikbaar is die ons van advies kan voorzien. Prima. We beginnen te lopen, gaat tien meter verder mijn telefoon. Ik neem op, noem mijn naam en hoor vervolgens de receptioniste in stereo! Blijkt dat ze net nu haar bellijst van mogelijk nieuwe klanten af aan het werken is en ze ons van harte uit wil nodigen eens naar de showroom te komen. Nou ja!

Weer tien meter verder is het gelijk raak. Daar staat een keukenopstelling die grotendeels aan onze wensen voldoet. Kirrend maken we talloze rondjes om het spoeleiland en aaien verlekkerd over het glimmende hoogglans. We vragen ons alleen af of het bij ons zou passen. Als door een wonder staat er ineens een keukenvrouwtje voor onze neus. Of wij wíj zijn en zij ons kan helpen? Ja en graag. Terwijl we naar een rustig plekje lopen, doet ze uit de doeken dat zij al anderhalf jaar in ons plan woont en feitelijk een van onze overburen is. Nou ja!

Onder het genot van een kopje thee en een ieniemini stroopwafel (die de eerste tekenen van honger - want nog niet gegeten - eigenlijk alleen maar erger maakt) neemt het keukenvrouwtje een hele lijst met opties met ons door. Frutsels als een stoomoven, bordenverwarmer en koffiekast zijn niet aan ons besteed. Toch blijft er genoeg moois over om een offerte te creëren waar je buikpijn van krijgt. Vrezen we. Na twee uur buffelen lopen we moe en uitgehongerd het donker in. Met een stapel brochures, een kopie van ons zojuist getekende keukenplan en een nieuwe afspraak voor over een week op zak, om te horen waar ze op is uitgekomen. Same time, same place. Het zal ons benieuwen.

En dan heb ik nog niet eens verteld over de mevrouw die in Rover een reïncarnatie van haar eigen overleden hondje meende te zien. "Moet je kijken! Daar gaat onze Shilo! Kijk dan, hij lijkt er precies op. Die vacht, dat kopje, die staart, die scheve tanden!"
Of van het jongetje met de digitale camera om zijn nek. Dat eerst nogal nuffig in het luchtledige vroeg of er hier wel honden binnen mochten, maar al snel kwam vragen of hij Rover mocht aaien. Om vervolgens als een soort Joop van Tellingen op de grond te gaan liggen om Rover op de gevoelige SD-kaart vast te leggen.

2 opmerkingen:

Kim zei

Aaah nou spannend hoor! Wel echt leuk een keuken helemaal zoals jullie het willen. Als die overbuurvrouw geen mooie prijs geeft, laten jullie gewoon Rover per ongeluk op haar stoep poepen! ;)

Joeltje zei

Ik ben heel erg benieuwd, dat klinkt allemaal goed! En als je wilt onderhandelen, do as we did! Strakke afspraken, één persoon voert het woord en de ander geeft onder de tafel aanwijzing als "meer of minder". Hupakee...
40% korting! We lachen er nog om, wij..twee sullen...die zoveel korting wisten te bedingen!

Ben heul benieuwd naar tekening enz. En ja: Rover meenemen, die alleen krijgt er al 20% korting af. Gewoon door Rover te zijn.