maandag 29 september 2008

Het lot van de weerman /-vrouw

Het gaat vanzelf. Ik kan het niet sturen. Na al die jaren is het een automatisme geworden. Zodra het hoofd van een weerman of weervrouw op het beeldscherm verschijnt, klinkt uit mijn mond als vanzelf de passende bijnaam.

Het is de schuld van mijn vader. Die is ermee begonnen. Al zolang ik me kan herinneren presenteert Erwin Kroll het weer. Eerst bij het journaal van half zes en later om acht uur. Telkens als de nieuwslezer zijn praatje besloot met "en dan nu het weer met Erwin Kroll" riep mijn vader er steevast achter aan "dikke drol!". Om het niveau bij ons thuis een beetje aan te geven... De eerste paar keer hoorde ik het schaterlachend aan, later deed ik uit volle borst mee.

Het grapje is zeker twintig jaar oud en wordt nog dagelijks in de praktijk gebracht. In huize Sjoerd en Irène in elk geval. Want het zou zomaar kunnen dat mijn moeder er wel klaar mee was, toen ik in 1999 mijn vleugels uitsloeg en de wind me naar Amsterdam blies. En mijn vader sindsdien met een spreekverbod tijdens het weerbericht door het leven gaat. Erwin Kroll heeft er inmiddels een hoop collega's bijgekregen en die zijn nagenoeg allemaal voorzien van een passende alias. Zo wordt Reinier van den Berg warm verwelkomd met "kale dwerg" en schreeuwen we Helga van Leur een vriendelijk "dikke zeur" toe, ondanks haar noeste gezwoeg bij 'iets' with the stars. Om daarna verrukt te roepen dat ze 'em weer om heeft: dé bruine riem! En ja, dat van Marjon de Hond ligt natuurlijk voor de hand. Zij heeft gewoon een "dikke kont".

Sjoerd is inmiddels ook met het weerman/ weervouw bijnaamvirus besmet. Kan natuurlijk ook niet anders, als je op zo'n manier wordt geïndoctrineerd. Al heeft hij er wel heel leuk zijn eigen draai aan gegeven. Gerrit Hiemstra gaat thans door het leven als "dae rooje raekel" en Margot Ribberink kan het doen met het eveneens minder flateuze "boeretampeleer".

Je ziet, het is echt een dolle boel, bij ons thuis.

2 opmerkingen:

Joeltje zei

En bedankt hè?
Nu kan ik dus niet meer normaal naar het weerbericht kijken. Ik zal J. zeggen dat hij zich bij jou moet melden voor klachten.
Erwin Kroll, dikke drol: das mijn niveau.

-gaat zich nu verheugen op het eerst volgende weerbericht-

Carla zei

Wij kijken meestal naar "Pietje Pauluspiel ".....ook onderbroekenlol dus....hihihi