vrijdag 26 september 2008

Voor u gezien VII

We komen net terug van een bioscoopuitje naar The Dark Night...
Tss, wat een rukfilm zeg. Naar mijn idee zitten er te veel personages in wat het verhaal er niet overzichtelijker op maakt. Daarnaast vind ik hem bovenmatig geweldadig; iets minder bomexplosies en het leegknallen van bazooka's had geen kwaad gekund. Het duurt dan ook een poosje voordat je de grimmige sfeer, waar je ruim twee uur middenin hebt gezeten, weer kwijt bent. Om over dat beeld van de man met het half weggevaagde gezicht nog maar te zwijgen!

Dit is niet het beeld wat ik van het kneuterige Gotham City had, toen ik vroeger op Telekids naar de serie Batman keek. Die was lekker knullig, met de bordkartonnen Batcave en een voor die tijd ingenieuze Batmobile. Gewoon a city of justice, a city of love, a city of peace waar iedereen wel wil wonen. Zelfs onze omstreden kindervriend R. Kelly. Af en toe werd de fictieve stad opgeschrikt door een gemene schurk die met het verspreiden van groen gas de inwoners wilde laten schrikken, maar daar stak Batman altijd keurig op tijd een stokje voor. En daar kwam geen schietijzer aan te pas.

Heath Ledger zaliger zette een beangstigend goede Joker neer, dat wel. Met dat zenuwachtige gelik langs zijn rood gekleurde lippen. Toch herinner ik me hem liever als de zachtaardige homo Ennis del Mar uit Brokeback Mountain. Maar ik ben dan ook een softie.

Geen opmerkingen: