donderdag 16 oktober 2008

Morsige mannen

Dat ik hemeltergend sterrengek op Sjoerd ben moge duidelijk zijn. Hoe hij eruit ziet. De grapjes die hij maakt. Zijn loopje. De manier waarop hij van me houdt. Alles.

In theorie zou er geen plaats zijn voor andere mannen. De praktijk wijst echter anders uit. Ik heb namelijk nogal een zwak voor morsige mannen. Best een schokkende bekentenis hè? Het liefst heb ik ze van zo halverwege de veertig. Met een teruggetrokken haargrens en een wat shabby uiterlijk. Niet om naar te kijken, dus. Wel om hoe ze schrijven. Vertellen. Hoe ze hun afwijkende manier van denken (of in elk geval anders dan die van mij) weten te vertalen naar goed lopende zinnen. Op papier of uit hun mond. Dat vind ik knap. Daar gaat mijn bloed sneller van stromen.

Mijn voorliefde voor kazige kerels nam een aanvang met de innemende Nico Dijkshoorn. Ik verslond zijn dagelijkse schriftelijke observaties van de eerste serie Big Brother. Van links en rechts sloeg hij alles en iedereen knalhard met letters om de oren. Er moet hier in huis nog ergens een snelhechter liggen met daarin een stapel uitgeprinte dagverhalen. Meesterlijk.
De gortdroge columns van Marcel van Roosmalen in Intermediair, waarin hij op zoek gaat naar Nederland, vind ik briljant. Zonder te kwetsen neemt hij gewone mensen die zichzelf en 'hun ding' veel te serieus nemen fijntjes op de korrel. Zijn stijl schurkt lichtjes tegen het vileine aan, maar het ligt er allemaal net niet dik genoeg boven op.
En dan hebben we natuurlijk nog de nurkse voetbalgoeroe's Hugo Borst en de non-stop sigarende rokende Johan Derksen (die qua leeftijd een fikse uitschieter naar boven vormt). Zij bemannen een complete league of their own. Vooral als het niet over voetbal gaat, hang ik aan hun lippen.

Foto's van al dat morsigs boven mijn bed zul je niet tegenkomen. Daar heb ik geen behoefte aan. Bovendien zou Sjoerd dat niet zo kunnen waarderen, vermoed ik. De liefde is puur gestoeld op het proza. En als je het zo bekijkt valt mijn aparte voorkeur best wel mee, toch?

7 opmerkingen:

Joost zei

Twee kleine taalkundige notities:

- "steil" moet zijn "stijl";
- "de proza" moet zijn "het proza".

Verder prima stukjes :)

Joeltje zei

Is mijn huisarts ook een morsige man? Want ben ik ook van morsige mannen.
En ja, Nico Dijkshoorn rules!

Irèneke's wereld zei

Dank voor je editoriale opmerkingen, 'neef'? Joost! ;-)

Ik schaam me diep. Maar vergeef me, het was nogal laat toen ik de basis voor dit stukje legde. Neemt niet weg dat ik het voor publicatie aandachtiger had moeten doorlezen!

@Joeltje: jouw huisarts? Nee, die is niet morsig. Die valt in de categorie Lekker Fout!

Joeltje zei

Lekker Fout... Ja dat past goed bij hem! Schijnt z'n huishoudster ook te vinden, lekker. Z'n vrouw vond dat weer fout.

Joost zei

"Neef" Joost ja :) Doe neef Sjoerd de groeten!

Irèneke's wereld zei

@Neef Joost: erg leuk dat je na maanden lurken uit de digitale kast komt. Want die neef Mathijs kennen we nou onderhand wel! ;-)

Flo zei

We delen de platonische liefde voor Marcel van Roosmalen! Wist je trouwens dat hij ook in Vara TV gids schrijft? Ik ben hard aan het denken waarover zijn laatste idd briljante epistel ging, maar mijn post-bevalling-geheugen laat me even in de steek!