vrijdag 21 november 2008

Derde recensie

Sinds ik dan officieel 'recensent' ben, zit de klad er stevig in! Ik heb het afgelopen jaar amper boeken gelezen. Zo stom. Volgens Sjoerd is het simpel. Ik blokkeer zodra ik druk ervaar. En daar zou hij best eens gelijk in kunnen hebben. Desalniettemin is het me toch gelukt weer eens een boek uit te lezen én er een recensie te schrijven.

Recensie Gooische vrouwen: hoe het begon – Sabine van den Eynden & Emile Proper

Baal jij er ook zo van dat het laatste seizoen van Gooische Vrouwen alweer is afgelopen?
Heb jij je ook al door alle dvd’s van de serie heen gewerkt? Meerdere malen?
Dan heb ik goed nieuws voor alle Gooische Vrouwen-adepten!

Sabine van den Eynden en Emile Proper doken getweeën in het verleden van onze markante Gooische vriendinnen en praten de lezer op vermakelijke wijze bij over “hoe het begon”.
In 28 hoofdstukken, die allemaal beginnen met een klein –vaak koninklijk – nieuwsfeit dat het tijdsbeeld moet schetsen, wordt beschreven hoe de levens van Cheryl, Anouk, Claire en Willemijn vanaf het eind van de middelbare school verlopen.

Er is weinig inbeeldingsvermogen voor nodig om de tijdens het lezen de bijbehorende gezichtsuitdrukkingen te zien en de stemmen te horen die zo kenmerkend zijn voor de in de serie neergezette karakters. Je waant je een onzichtbare toeschouwer bij de onderkoelde handelingen van ijskoningin Claire en de frivole capriolen van de wulpse Anouk. Je snapt waarom de Willemijn uit de serie geworden is zoals ze is. Altijd redderend, haar onzekerheid camouflerend met daadkracht. En natuurlijk de dromerige, volkse Cheryl die gaandeweg haar mannetje leert staan.

De schrijvers Sabine (eerder verantwoordelijk voor onder andere scenario’s en televisieseries) en Emile (freelance journalist) hebben met dit boek een bijzonder geslaagde aanvulling op de populaire televisieserie afgeleverd. Een toch wel risicovolle klus, aangezien vergelijkbare pogingen meestal slappe aftreksels van het origineel blijken te zijn.
Een literair hoogstandje kan het amper genoemd worden, maar dat pretendeert het boek ook niet te zijn. Voor iedereen die op zoek is naar een luchtig verhaal voor tijdens een donkere herfstavond of op een zonnig strandbed is “Gooische vrouwen: hoe het begon” een absolute aanrader! 4 Sterren.

Geen opmerkingen: