maandag 8 december 2008

De nieuwe Flair

Op maandag gaat de postbode ons huisje meestal bruut voorbij. Vandaag alleen eens niet. Toen ik zonet een blik in onze groene bus wierp, lag daar zowaar een in plastic verpakt aan mij geadresseerd tijdschrift te blinken. Even krabde ik me op mijn ongewassen hoofd. Ik had toch geen abonnement afgesloten in die doorwaakte nacht van een paar dagen geleden?

De begeleidend brief in het cellofaan bood opheldering. Ik bleek zomaar gratis en voor niets een nieuwe Flair te hebben ontvangen. Alhoewel nieuw? De uitgave in kwestie telt nummer 48 terwijl nummer 50 deze week in de winkels ligt. Maar hé, ik zal een gegeven peerd nooit in de bek kijken! Feit is en blijft dat Flair helemaal vernieuwd is. Met een nieuw jasje en nieuwe rubrieken. Meer van nu en meer van mij. En dat willen ze graag met hun potentiële doelgroep delen.

Al durf ik dat laatste, van 'meer van mij', echter sterk in twijfel te trekken. Want tot voor kort vond ik de Flair nogal suf. Met een gortdroge layout en brave onderwerpjes. En natuurlijk die uitgekauwde rip off van Anybody uit de Viva. Maar dan slechter. Want meer bloot en mét herkenbaar hoofd. Dat is natuurlijk nooit wenselijk! Je zal in de supermarkt staan zeg. In de wetenschap dat jij in al je blubberende nakendheid in het tijdschriftenschap ligt te pronken! En dat je buurvrouw net die Flair uit het rek trekt en meteen doorbladert naar die ene rubriek. Om vervolgens om zich heen te kijken en jou in de rij bij de kassa aan te treffen. En dan blèrt: "Hé buurvrouw, joehoe! Ben jíj dat??? Naakt in de Flair?!" Of misschien wel nóg erger... Dat buurvrouw's pronte prammen je de adem én het zicht benemen!

Al zolang ik me kan heugen vond/ vind ik mezelf meer een Viva-meisje. Ook al doe ik niet aan taboedoorbrekende seksperimenten en behang ik mezelf evenmin met lappen die me uitdossen als een aangeklede zuurstok. Met dito oorlogsmake-up. Toch kon ik, toen ik klaar was met de Yes, me met de Viva altijd meer identificeren dan met de Flair. En daar zijn die blaadjes toch op uit hè. Dat ze een papieren versie van jouw persoontje willen maken. Hetzelfde vergelijk kan ik maken met de Libelle en de Margriet. Niet dat ik een abonnement op een van de twee magazines overweeg. Maar áls ik dan moet kiezen, met het mes op de keel, nou doe dan toch maar Libelle. Want Margriet is het ook net niet.

Met open vizier en een onbevooroordeelde houding heb ik 'em zonet eens doorgebladerd. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dat van dat nieuwe jasje in elk geval een goede zet is geweest. De meeste rubrieken zijn gehandhaafd, al hadden ze daar wat mij betreft best wat rigoreuzer in mogen snijden. De wannabe columnistenprobeersels van gewezen actrice Elle van Rijn kennen we nou onderhand wel. Daarnaast blijf ik erbij dat het dagboek van Mieke van Maerle (Flair) niet kan tippen aan de achtbaan van belevenissen van Floor Faber (Viva).

Al met al ben ik best wat enthousiaster geworden over Flair, maar aan een abonnement zal ik mijn zakgeld nog steeds niet stukslaan.

5 opmerkingen:

Kim zei

Ook ik ben een viva-fan. De Flair is dan toch iets meer voor mijn moeder ;)

xxx

Tamara M. zei

Ik heb een abonnee op de Viva. Oorspronkelijk is de Flair voor iets jongere mensen dan de Viva, maar ik vind de Flair meer voor juist wat oudere mensen...

Grappig hoor:)

Irèneke's wereld zei

Ik dacht altijd dat Viva en Flair dezelfde doelgroep aanboorden.

Eerst krijg je de Tina (alhoewel ik die fase heb overgeslagen), dan de Yes en daarna splitst het spectrum zich in Viva en Flair. Waarna het Vivapubliek zich uiteindelijk stort op de Libelle en de Flairdames Margriet verkiezen. Stelde ik me altijd zo voor. ;-)

Joeltje zei

Ik vond de nieuwe Flair dus helemaal niks, teveel Libelle vond ik zelf. En ik ben altijd een Flair fan geweest en zou ook voor de Margriet gaan. Maar een abonnement heb ik niet meer op de Flair, wel op de nieuwe Mama, for all fabulous moms (bekende ze met het schaamrood op de kaken).

Enniewee. Die blootrubriek van de Flair, daarom reageer ik dus. Was ik een keer achteloos de Flair aan het lezen. Liggend op de bank, manlief relaxed internettend aan de eettafel. Kom ik bij de blootrubriek. Ik lees en ik kijk en ik denk "ziet er goed uit na 2 kinderen". Lees ik die kindernamen, denk ik.. "zulke ordinaire namen, die verzinnen ze dus vaker want zo heten de kids van mijn nicht ook". Kijk ik nog 's, zie ik dat het mijn nicht is. Dus ik gil door de woonkamer dat mijn nicht naaksj in de Flair staat. Nog nooit zo snel een man de Flair uit mijn handen zien trekken!

Inge uut Zeeland zei

Hier nog een Viva-aanhangster; ik kreeg de nieuwe Flair 2x zelfs. De eerste ter introductie zomaar in mijn brievenbus en de tweede een week later in 'n pakketje samen met mijn lijfblad Viva.
En ik moet zeggen dat ik het nog steeds een saai blad vind. Had jaren lang een abo op Flair toen het nog een Vlaams blad was (heeeeel lang geleden). Toen het overgenomem werd door een nederlandse uitgever was de sjeu snel uit mijn ouwe trouwe Flair.
Ik heb nu naast de Viva een abo op Esta. Is ook een leuk blad!
Veel leesgenot met de Viva (deze week lekker dik, heerlijk)!!

Groetjes Inge