dinsdag 26 mei 2009

Gluurbuur

Elke morgen is een van de eerste dingen die ik doe de computer aanzwengelen. Vervolgens nuttig ik mijn ontbijt achter de krant en daarna ga ik in de weer met mijn sprayspullen. De Colistin mengen, het cupje in elkaar zetten en inpluggen. Op kantoor, achter de comp. En dankzij een heleboel fijne blogs (en soms ook wel irritante maar die moet ik om onnavolgbare redenen dan toch lezen) in mijn alsmaar groeiende blogroll kom ik mijn spraytijd prima door.

Er is echter iets waar ik me over blijf verbazen. En dat is het reageergedrag op sommige blogs. Er zijn mensen die dag in dag uit, met een nimmer aflatend enthousiasme, op ieder neergetikt stukje tekst reageren. Het maakt niet uit waar het betreffende blogje over gaat, er zijn altijd wel lezers (meestal -essen en vaak dezelfde) die daar iets (on)zinnigs op te zeggen hebben.

En dat verwondert mij. Ik vind het zelfs knap. Want ik heb dat niet. Die behoefte om overal mijn mening, ervaring of grapje achter te laten, als een soort digitale stempel, ken ik niet. Zelfs niet als daar op sommige blogs expliciet om gevraagd wordt. Wat boeit jou mijn mening nou? Dat is wat ik al snel denk. Je kent me niet eens!

Echter, helemaal nooit reageren doe ik zelden. Want op sommige stukjes tekst heb ik wel degelijk commentaar. Als ze geestig geschreven zijn bijvoorbeeld, of de woorden me hebben geraakt. Ja zelfs als het, oh horror, her-ken-baar is! :-) En bovendien helpt het om dat klandestine gluurgevoel wat lurken soms met zich meebrengt iets te temperen.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het hartstikke leuk om reacties van lezers te krijgen. En als iemand wil ontlurken, prima! Ga gerust je gang. Maar ik ga er niet om vragen. Ook niet door krampachtig op elk blog dat ik volg met woorden (en mijn eigen webadres) te wapperen, in de hoop reacties op dat van mezelf te ontlokken. Zo ben ik gewoon niet.

Dus. Ik lees je naar alle waarschijnlijkheid wel en ik kom er eerlijk voor uit dat ik het meestal stiekem doe! Ik ben Irène en ik gluur.

11 opmerkingen:

Eric zei

Nou zo stiekem is dat nou ook weer niet hoor. Je laat wel degelijk bij elk bezoek een mooie stempel achter. Jouw IP-adres.
Van mij hoef je niet te reageren. Ik vind het allang leuk om te zien dat mensen het leuk vinden om terug te komen (om welke reden dan ook).

Irèneke's wereld zei

@Eric: en die schrijf jij allemaal vlijtig op in je notitieboekje, met bijbehorende voor- en achternaam, leeftijd en telefoonnummer? :-)
De geoefende gluurder zou natuurlijk ook nog anoniem langs kunnen komen!

Louise zei

Wat.... Her-ken-baar.

Ik hou ook van gluren. En van me ergeren. Dus lees ik naast de leuke blogjes ook al die vreselijke schijtverhalen.
En bij de heel (heel) irritante (die elkaar ook altijd lijken te kennen) zijn vaak de reacties het leukste. Je haalt de "kijkmijkijkmijkijkmijijijij!!'miepen en 'ikbenveulgrappigerdanjijduskommaarsnelkijkenopmijnblog' mutsen er zo uit. En ze zullen nooit vergeten de link naar hun eigen site te plaatsen. En dat zijn (hosanna!) geursporen voor mensen zoals jij en ik. -Die tegen beter weten in van het ene commentaar naar de andere blog surfen. En zo een hele ochtend in de weer zijn. (En middag. En avond, ook weleens)

Nou ja, waar deze reactie helemaal op slaat weet ik niet. Je stukje was gewoon herkenbaar en leuk geschreven en ja: dan moet je wel he, als lezer.

(dit is wel een erg lange reactie he? -nu maar hopen dat iedereen vanuit hier meteen naar mij doorklikt. Oh nee... ben ik mijn url vergeten te plaatsen... bummer)

incognito-aapiedebruijn zei

-slik- , denk je nu écht dat ik nu nog maar ergens een reactie durf te plaatsen??

Linda zei

Ik ga het niet zeggen hoor, iets over herkenbaar ofzo ... ik zeg: nah ja, dat heb ik dus ook.
En ik kan me daar dus flink aan irriteren. Altijd die zelfde *piep* die altijd semi-grappig zijn en heel erg hun best doen om als eerste te reageren. Ofzo.

En. Oh ja? Dat "ze" dat dan doen om zelf meer bezoekers te genereren? Zou dat echt zo zijn? Ik heb daar helemaal nooit bij stil gestaan. Of is dat nou heel mutsig van mij?

Op zich is het natuurlijk wel leuk om te weten wie er ongeveer met je meelezen. En als iemand maar vaak genoeg (met inhoud) reageert dan ga je ze toch ook wel soort van een heel klein beetje kennen.
En dan is het toch soms ook wel weer leuk om te weten wat iemand (bijv. jij) van sommige dingen vindt.
Dusss.
Maar dus wel irritant, die mensen die niks anders te doen hebben dan meteen met een onzinnige reactie op een blogje te komen. Alsof ze naar het scherm zitten te turen. Te wachten tot er 1 komt.

@Louise: ben nu natuurlijk wel heel nieuwsgierig naar jouw blog :-)

Irèneke's wereld zei

@Louise: hahahaha, jij verwoordt het al iets bonter dan ik eigenlijk ook bedoelde maar niet durfde. Zo bout. Brutale, directe randstedelingen hè, dat verschil zie je direct. :-)

@incognito-aapiedebruin: achossie, jij hoeft het je niet aan te trekken hoor! Ik wilde gewoon eens de knuppel in het hoenderhok gooien. Omdat ik me oprecht verbaas over het kuddegedrag van den mensch. Waar ik zelf ook volop aan mee doe. Maar af en toe een beetje stampen houdt de boel scherp moet je maar denken!

@Linda: het zou kunnen, dat 'ze' dat daarom doen. Maar misschien ben ik wel veel te negatief in dat soort dingen. Of jaloers, dat kan natuurlijk ook! :-)
Oh, en Louise staat gewoon op mijn blog hoor, met een link. In hetzelfde rijtje als jij en AapieLinda...

Rianne zei

ik ben ook een stiekeme gluurder, k kijk heel veel weblogs, vind dat overigens ook erg leuk! ik lees ze ook alleen reageer niet altijd, of zelden ;)haha

liefs

lielie zei

Whahah , ik durf haast niet meer te reageren.
Leuk geschreven weer, en het klopt wel heel erg wat je zegt.
Maar even over het krantenknipsel hahah, ik had het gelezen in het eindhovens dagblad? zou dat het zelfde intervieuw zijn als in jullie liburgers blad? haha!

liefs Annelie

Hmmm ik twijfel of ik mijn link gebruik of maar anoniem ga reageren hahahahaahahahahah!

Louise ~uit de randstad~ zei

Randstedelijk of hormonaal, daar ben ik nog niet over uit. Feit is dat ik wel ook al een tijdje zat te denken aan een blog over de blogwereld, maar het niet helemaal durfde nog (dan gaan ze me straks opeens allemaal achter mijn rug om uitlachen op het schoolplein; zoiets).
Maar goed, wel stiekem op andermans blog mijn ergernis ventileren... tistochtetriesteigenlijk. (of toch randstedelijk....)

Irèneke's wereld zei

@Rianne: volgens mij doen de meeste mensen dat. En daarmee zijn we allemaal volstrekt normaal! :-)

@Lielie: wees gerust, jij behoort volstrekt niet tot de doelgroep waar ik lichtjes tegenaan trapte. Niemand van mijn reageerders eigenlijk. Is dat even een opluchting hè? ;-)
Dat zal dan idd het zelfde, aangekochte, artikel zijn ja. Wel leuk om zo ineens je eigen naam tegen te komen, niet dan?

@Louise: och ik zou het wel amusant vinden als ook jij, onder invloed van een schommelende randstedelijke hormoonspiegel, eens leegloopt over 'logland' (blèch!). Mijn onvoorwaardelijke steun heb je!

Anoniem zei

;-)

Marije