maandag 30 november 2009

Het vervroegde kerstgevoel

Het is een mirakel. Echt.
We schrijven maandag 30 november 2009 en onze kamer riekt naar dennen. Verse dennengeur welteverstaan. En geen veredelde wcspray met een chemisch goedje dat playbackt dat het een spar is.

Heden avond kochten wij bij een boerke uit ons oude dorp een heuse kerstboom-met-kluit en parkeerden het gevaarte pontificaal in de woonkamer.
Ja, en wat is daar nou voor bijzonders aan? Ik hoor het je denken.
Wel, laat ik het zo stellen. Ik heb nogal een hekel aan kersemis. Sterker nog, je zou me de vleesgeworden reïncarnatie van Ebenezer Scrooge kunnen noemen. Behalve dan dat vrekkige. Maar er waren jaren dat ik het presteerde het voor iedereen in mijn omgeving stevig te vergallen. Hoe hard mijn moeder haar best ook deed. Met gezellig kerststukje maken, gezellig kerstfilms kijken en gezellig een lekkere kerstmaal koken. Ik vond het compleet ruk allemaal. Wars van de garnalencocktail en gevulde kalkoen bestelde ik mokkend mandarijntjes uit blik en een eenvoudig tartaartje. Dan leek het qua eten tenminste nog gewoon doordeweek. Al dat gedoe.

Vanwaar dan deze immense ommezwaai? Dit ongebreidelde kerstenthousiasme. Dat zich reeds in deze fase van het jaar uit via een riekende en dra te versieren boom?
Als ik eerlijk ben zijn er twee redenen. Een 'emotionele' en een 'rationele', als je er dan per se labeltjes aan moet hangen.
Enerzijds vind ik het stiekem gewoon lll llle llleeu llleeuk om voor het eerst in ons nieuwe huis 'de boom' te zetten. Zo'n eerste jaar in een nieuw huis zijn alle eerste keren immers spannend. Ik had alleen nooit kunnen bevroeden dat dat ook voor kitscherige sparren zou gelden.
Anderzijds is er een praktisch probleem. Tijdens die hele hevige regenval van enkele weken geleden heeft onze garage nogal schade geleden. De hele vloer was nat en ook de muren waren vochtig opgetrokken. In de garage stonden, behalve enkele Ikeaschilderijen en beschimmelde schoenen die de kortste weg naar de vuilbak vonden, nog enkele onuitgepakte verhuisdozen. Onder andere met het kerstgerei erin. Helaas waren de kartonnen boxen verworden tot weke pap. Zodra je de resten van zo'n doos bij de handgrepen vatte en hem met opgetrokken neus optilde, mieterde de hele klerezooi via de weggerotte bodem op de grond. Top.

Chaos in de garage. En het vooruitzicht op de aanschaf van speciale plastic opbergkratten voor kerstmeuk bij Blokker. Dat is de ware aard van mijn vervroegde kerstgevoel. En een set nieuwe lampjes. Want die bleken ook en massa gesneuveld door het wassende water.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Die onrustige daily mogshot is wel heel irritant tijdens het lezen!!

Irène's wereld zei

@Anoniem: die kun je op pauze zetten, in de linker bovenhoek van het fotoveld. Voor het geven van deze briljante tip vind ik dat ik op z'n minst je naam verdiend heb. Eigenlijk.

Maarten zei

Ik heb ook al ondekt dat je hem rustiger kunt laten draaien, dan heb je tijd om de foto's ook te bekijken. Grote ronde punt rechts boven verslepen naar het midden ven de schuifbalk.

Maar dat kerst gevoel licht aan het jaar. Ik ben vorige week gaan vragen wat mijn ouders met kerst deden... Ook ik werk het liefst gewoon door. (komt waarschijnlijk door de bijwerkingen van het eten met kerst en de standaart teweinig enzymen)

Groetjes,

Louise zei

Je kunt van die flikkerende aan-uit-kerstlampjes nemen voor bij je mugshots.

En nu een foto van de boom voor en na. Gezellig.

(en dank voor Sanne en simone. Das leuk ontbijten.)

Liefs!

Kim zei

Leuk leuk leuk! Ik ga vanavond ook een boom halen. Eigenlijk ben ik alleen chaffeuse maar ik ben bang dat ik de verleiding om voor mezelf ook gelijk een boom te halen niet kan weerstaan. I LOVE CHRISTMAS!!!

Tamara M. zei

Ik heb mijn ouders ook uit shoppen gestuurd voor lichtjes. Ik hoopte op een eerste kerst in ons nieuwe huisje, maar dat gaatm waars niet worden dit jaar. Dan maar mn ziekenhuiskamertje oppimppen;) Maar eerst nog sinterklaas, maar die heb jij al gehad!

xxx Tamara

Linda zei

Aaaaah, heeft de Sint het verloren van lekkage... zal ie blij mee zijn.

Voor mij / ons geen boom dit jaar (denk ik) aangezien ik nog steeds in het tijdelijke onderkomen zit ivm huge verbouwing.
En daar is echt geen plaats voor een boom.
Nou ja, misschien een kleintje dan. Als de Sint weer weg is.

Eric zei

Krijgen jullie ook van die lampjes annex ijspegels aan de goot? Dat vind ik zo mooi!

Wat tragisch van die garage...ik neem aan dat Sjoerd al gekeken heeft of de aannemer o.i.d. aansprakelijk kan worden gesteld? Want dat moet eigenlijk niet kunnen of hadden jullie de garagepoort open laten staan?

Linda zei

ik heb gewoon dit reaktieding op dat irritante mugshotding geplakt. weg isie
Kijk je uit met die kerstverlichting?http://www.nu.nl/binnenland/2135320/groot-deel-kerstverlichting-onveilig.html