donderdag 22 juli 2010

31 Zomers

Vandaag. Op de kop af voor de 31ste keer. Ben ik jarig.
En tot mijn teleurstelling bemerk ik een kentering. In het gevoel. De beleving. Het is moet er langzaam ingeslopen zijn, klaarblijkelijk. Net als de eerste kraaienpootjes, die zich voorzichtig een weg banen langs mijn buitenste ooghoeken. Het gebeurt.

Vroeger. Vroeger was je JARIG. En daar weken voorafgaand non-stop mee bezig. Met cadeautjes bedenken en zenuwachtig zijn en gastenlijsten opstellen. Elk jaar opnieuw dezelfde, overigens.
De avond ervoor niet kunnen slapen van de spanning. Over het hoofdcadeau, en de hopelijk goede bijvangst. En hoeveel kaarten de postbode zal bezorgen. En of het wel laat genoeg gaat worden. Want jarig zijn is laat naar bed. Misselijk van alle snoeperijen en een teveel aan koolzuur voor de ongeoefende kindermaag.

Hoe ouder je wordt, hoe meer de glans van je verjaardag af gaat, lijkt het wel. Het is een dag als alle andere. Je staat op, doet je ding en gaat weer naar bed. Alleen ben je dan zogezegd een jaartje ouder. En heb je die ene dag misschien net wat meer (en leukere!) post en telefoon gekregen.
Het verzinnen van cadeautjes wordt ook ieder jaar lastiger. Op de vraag "Wat wil je voor je verjaardag?" is haast geen zinnig antwoord te bedenken. Want toegegeven: feitelijk heb je alles toch al. En als je iets nodig hebt - al dan niet dringend of louter voor de heb - koop je het gewoon. Dat boek, die cd, dat luchtje of die tas. Daar ga je echt geen jaar op wachten tot iemand anders het voor je aanschaft. Wat dat betreft is het tegenwoordig elke dag verjaardag! Sterker, als je het zo bekijkt kwam je er als kind maar bekaaid vanaf. Met die ene gulden zakgeld per week, die je braaf moest sparen en waar je pas wat van mocht kopen als je een behoorlijk bedrag opgepot had.

Misschien is het wel helemaal geen verkeerde ontwikkeling, eigenlijk. Ik beleef immers veel liever alle dagen van het jaar met net wat extra glans, dan die ene waar de glans je verblindt maar de overige 364 dagen doffig, muisgrijs gewoon blijken te zijn.

Het zal wel bij het ouder worden horen. Relativeren. En kraaienpootjes.

12 opmerkingen:

lielie zei

Gefeliciteerd!!!!!!
whoeoe!

liefs Annelie

Anoniem zei

hoi irene,
gefeliciteerd met je verjaardag.
ik hoop dat je wat leuks gaat doen vandaag.
Ik had je gemist op cfbd maar wel begrijpelijk hoor het is best ver weg voor jullie.

Hoe bevalt het getrouwde leven?

Hoe gaat het met je gezondheid,en gaat het goed met de insuline pomp?

groetjes van manon

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd en dat er maar heel langzaam vele kraaiepootjes mogen volgen. Geniet van jou dag en we horen graag welk luchtje, cd of dergelijke het is geworden.

Groetjes Erna

Claudia Huijzen zei

Gefeliciteerd!
Een fijne dag toegewenst met veel post en kado's ;-)
Liefs Claudia

Gwen zei

Gefeliciteerd! Ik vind het super dat je al 31 bent geworden en je gezondheid is ook nog redelijk! :) Dan zijn het die kraaiepootjes toch wel waard :p Een hele fijne dag en hopelijk veel cadeaus ;)

Groetjes Gwen

Veronica en Lisanne zei

Van harte gefeliciteerd met deze heugelijke dag.
DAt je maar overladen mag worden met goede wensen prachtige cadeaus.
Volgend jaar zie ik je graag met de andere 'ouwetjes' weer op het Bloemendaalse strand!!

Anoniem zei

Hey Irene, van harte gefeliciteerd!!! Trouwens zeer herkenbaar verhaal. Wat het bij mij altijd wel goed doet als cadeau is een bon van een kledingzaak of the body shop ofzo, dat winkelt toch net even leuker ;-)
Liefs van Sandy (Haarlem)

Anoniem zei

Heey Irene,
Dacht dat dit toch al een feestjaar voor je was.
Dan is de verjaardag op zich toch al bijvangst?
In ieder geval een hele fijne dag en op de volgende 31+
Maarten Terpstra

Astrid zei

Hoi Irene,

Ook van mij van harte gefeliciteerd.

groeten van Astrid

Linda zei

Joehoe, gefeliciteerd.
Dat zou je vroeger ook nooit gedaan hebben. Een logje schrijven op je verjaardag. En niet omdat je toen nog niet blogde, maar omdat dat te gewoontjes was. Te niet-verjaardag-achtig... toch?

Louise zei

Ja! Een dag te laat (ik ben een van die niet-attente mensen, je kent ze wel) maar niet minder gemeend: op nog vele goede mooie fijne jaren Ireneke!

Liefs, Louise

Toaske zei

Te laat, maar uiteraard alsnog: van harte!!! En zomaar twee blogjes hier, alleen hét blogje nog niet????