dinsdag 28 september 2010

Van de hoed en de rand in zorgverzekeringsland

Sjoerd is de rust zelve. Iedereen die hem 'in het echie' kent zal dat beamen. Je kunt een hoop potjes bij hem breken en dan nog gaat hij niet door het lint. Hij lijkt daarin als twee druppels water op zijn vader. Maar áls de grens bereikt is... Dan heb je aan hem aan kwade.

Toen duidelijk werd dat mijn opname langer leek te gaan duren dan nodig was door zoiets onbenulligs als financieel gesteggel tussen het ziekenhuis en onze zorgverzekeraar was voor Sjoerd zo'n moment waarop de knop omging. Niet eerder zag ik hem zo boos. Resoluut klom hij in zijn zwarte bes en pleegde een ijzig kalm maar niet mis te verstaan telefoontje naar het CZ. Waar ze wel niet helemaal mee bezig waren. De dame van de klantenservice die hem te woord stond had duidelijk een goede communicatietraining gehad en wist zich wonderwel door het gesprek te laveren. Ze beloofde een en ander uit te pluizen en binnen twee werkdagen met een passend antwoord te komen.

Vandaag werd Sjoerd zoals beloofd teruggebeld, met een verklaring. Het CZ ziet het als volgt. Feitelijk maakt het hen niet uit hoe, wat en waar ik tijdens de duur van de behandeling ben; in dit geval drie weken kuren met intraveneuze antibiotica. Zolang het ziekenhuis het maar betaalt van het budget dat het CZ hun beschikbaar heeft gesteld op het moment dat ze mij opnamen. Dit alles valt onder het zogenoemde DBC-systeem (Diagnose Behandel Combinatie-systeem) dat sinds 1 januari jl. in werking is getreden en waar blijkbaar nogal veel onduidelijkheid over bestaat. Ook binnen ziekenhuizen. Maar het het is dus aan de behandelend specialist om te kiezen voor 'ziekenhuisverplaatste zorg' en aan het ziekenhuis in kwestie om dat te bekostigen.

Weten we dat ook weer. Al blijft het vaag hoe het gegaan is.

2 opmerkingen:

Tamara M. zei

Ik blijf het raar vinden. Als het zk al veel geld heeft gekregen voor 3 weken opname, waarom kunnen ze dan niet de thuiszorg betalen (die volgens mij goedkoper is)?

Waar blijft dat geld? In het smerige eten? Vast niet...

xxx Tamara

Margriet zei

Ach ja... Zorgverzekeringsland. Een maand zijn we aan het bellen geweest met (hoe verrassend!) CZ om voor elkaar te krijgen dat ik een dagbehandeling in Belgie kon krijgen.

En toen ik een paar jaar eerder in Belgie geopereerd moest worden omdat men mij in Nederland niet kon en wilde opereren ivm nul ervaring, heeft het ons ook blaren op de tong gekost om ze zover te krijgen.

En vervolgens stond in de toestemmingsbrief ook nog de fijne clausule dat het bedrag (ter hoogte van de DBC in Nederland, dus gebaseerd op wat het hier kost) het maximale was wat men zou uitkeren. Ook behandeling van complicaties en eventuele heroperaties moest daar van worden betaald. Dan ga je ook echt zo ontspannen die OK in...

We hebben er wel van geleerd... Opschrijven wie je gesproken hebt, evenals telefoonnummers en wat er gezegd wordt. En niet opgeven. Belt men niet terug op de gezegde dag, niet nog een weekje aan kijken. Ik hoop alleen dat het niet meer nodig is. Heb nu 2 Belgische ziekenhuizen getest en mijn voorkeur gaat echt naar een Nederlands exemplaar.