woensdag 17 november 2010

Opsporingsbericht

Vraagje: iemand toevallig een luttele 20% longfunctie tegengekomen hier of daar? Ik ben ze namelijk kwijt. Geen idee waar ze ergens achter zijn gebleven. Noch heb ik ze ontvriend. Sterker, ik had ze veel liever bij me gehouden.

Ergo, het viel opnieuw een beetje tegen in het ziekenhuis. In vergelijking met een jaar geleden heb ik 20% longfunctie ingeleverd en dat vind ik best veel. Ondanks nogal wat orale kuren, een intraveneuze kuur en een stoot P.rednison waar je bang van wordt lukt het me vooralsnog niet om een betere FEV1 te blazen dan 56%. En dat vind ik raar. En stom. Want zo lijken al die interventies toch een beetje voor niks geweest. Echter! Ergens kan ik ook blij zijn dat ik niet nog verder zak. Want de laatste drie keren dat ik blies ben ik in elk geval stabiel gebleven. En dat is ook wat waard. Bovendien zou het vrij onrealistisch zijn om te denken dat je longfunctie altijd zo hoog blijft als je CF hebt. En ach, eigenlijk is het belangrijkste dat telt dat ik me weer goed voel, wat die stomme cijfers ook zeggen!

Maar ja, strebertje als ik ben - ik moet en zal weer in de 60% geraken! - kan en wil ik hier voorlopig toch nog geen genoegen mee nemen. Dus om toch te proberen de boel nog een beetje op te krikken vrees ik dat ik er nu echt niet meer onderuit kom. Het vreselijke S-woord. Sporten. Conditie verder opbouwen, spieren versterken, uithoudingsvermogen verbeteren. Zweten. Inspannen. Ook als de zin ontbreekt en ik het liefst met m'n lazy ass op de bank blijf liggen. Pfff. Dat wordt nog een hele opgaaf voor de familie Antiloop. Want dat we samen gaan, stond voor Sjoerd meteen als een paal boven water. Voor hem kan bewegen ook bepaald geen kwaad en onder het motto 'baat het niet, schaadt het niet' besloten we ter plekke ons heil vanaf volgende week eens in het zwembad te gaan zoeken. Omdat ons dat dan nog het minst onaantrekkelijk lijkt van de potpourri aan sporten die een mens zou kunnen doen.

Naast de kleine longfunctieteleurstelling was er toch ook nog goed nieuws. Want ik mag nu in rap tempo af gaan bouwen met de P.rednison. Per week 5mg. En dat zet zoden aan de dijk mensen! Zoveel zoden dat ik het nieuwe jaar als het goed is afgekickt en wel in kan. En daar durfde ik eigenlijk al niet meer op te hopen!
En uit de tot slot ingevulde vragenlijst over mijn psychisch welbevinden bleek dat ik in het geheel niet depressief ben. Nou, dat is toch altijd weer een opsteker!

Och, en mijn allerliefste diabetesverpleegkundige stopt ermee. Ze treedt namelijk in in een klooster. Ze wordt non. Oeink. Ik ga haar, haar goede zorgen en vrolijke vriendelijkheid ontzettend missen maar zal altijd met een glimlach aan haar terugdenken. Mijn eigen sister Mary Clarence.

17 opmerkingen:

Zuster_Klivia zei

Goes streven, dat sporten! Zet 'em op... op naar de 60%!

Petra zei

Het kan echt werken! Vooral spierkrachttraining van mn borstspieren en rugspieren wil mijn FEV1 nogal eens een boost geven. Op naar de 60!!
Succes!

Cash en Els zei

Ha Irene, dat is balen als je in zo'n korte tijd zo hard zakt. Zet hem op met sporten, zwemmen is echt heel goed voor je conditie ;-))

Esther zei

Succes hoor met het sporten...oef lijkt me zwaar, maar je doet het voor een goed doel.
Go for it :-)

groetjes
Esther

Belly1958 zei

Ha Irène,

Ik moest weer erg grinniken om je formulering, maar de inhoud is minder om te lachen natuurlijk. Ik kan me jouw balen/schrikken zo goed voorstellen. Als je in vergelijking tot anderen gewend was 'goed' te zijn krijg je inderdaad soms de neiging er van uit te gaan dat het tot je 100e wel zo zou blijven. Althans zo werkt dat bij mij ook. Helaas is dat niet erg waarschijnlijk.

Ik weet dat sporten niet bepaald je grootste hobby is (wha, van wie wel?) maar elke dag is een nieuw begin. Sterkte dus met zwemmen, we krijgen hier hopelijk een amusant verslag van jullie zwemvorderingen.

Elly

Roelien zei

Fijn, de p.rednison eraf. Mmm, sporten erbij, vind ik minder. En in een klooster? Gebeurt dat nog? Daar ga ik vandaag eens over nadenken, vind het best wel een gaaf idee eigenlijk. Mmm, dat klinkt ook gek..

Tamara M. zei

Balen van je longfunctie, hopelijk kun je nog een stukje terug krijgen met sporten!

En balen he, dat ze weggaat:( Ik vind het ook echt heel erg jammer, ze heeft mn dag vaak opgevrolijkt vorig jaar als ze langs kwam. Hopelijk is de nieuwe ook zo vrolijk (dat helpt bij suikers, dat je positief bent. Worden ze spontaan beter van:))

xxx Tamara

Kim zei

Oeei jammer dat de lf niet verder omhoog gaat. Maar wie weet wat sporten voor je gaat doen! Succes voor jullie allebei!

xx

Veronica zei

Jeetje Irene,
Dat is balen dat die longfunctie achter uit is gegaan. Momenteel zit ik op Langkawi waar het heel erg broeirig warm is en ik waarschijnlijk ook geen longfunctie pufje voor je kan vinden om mee te nemen.
Veel succes met het sporten.
Groetjes, Veronica vanaf Langkawi Maleisie. Op mijn facebook meer info in de vorm van fotos

Anoniem zei

Ik zou haast zeggen, ik train met je mee, ik zou ook zo graag weer in de 60% geraken, zat laatste keer op 52% (in febr nog 62) maar nu denk ik, als ik maar niet in de 40 ga komen. Sporten hou ik ook niet zo van maar ik hoop dat stevige wandelingen met de hond ook nuttig zijn ;-) Gelukkig voel je je verder wel goed, da's inderdaad veel belangrijker, door mindere cijfers kun je je soms weer even rot voelen, zo irritant! Maar zet'm op met zwemmen, echt lief dat Sjoerd meegaat!
Liefs van Sandy

J@imie zei

Jeetje sporten...moet dat ook nog??? Je gaat wytze verblijden begrijp ik? Ik heb hier een ongebruikt Wii balance board staan met hele goede voornemens. Maar ach.. Ik verschuil me gewoon achter mijn kind!
Meis; laten we proberen die longfunctie weer omhoog te krijgen. Wantuh... Heeee... Wij zijn toch die 'milde' ;) CFers?

Yvonne zei

Het is idd een tegenvaller dat de uitslag niet overeenkomstig je gevoel is. Maar toch fijn dat het zo goed gaat...ondanks dat raadselachtige lichaam.
En Ireneke sporten...mn kniekousen zakken ervan af!!! Wel heel goed van je, respect. Zwemmen zou dan wel het laatste zijn dat ik gekozen had (is zo'n gedoe), maar ik wens jullie veel spetterplezier. Spitter spatter spater, lekker in het water (...) ik kom een druppel later.

Toaske zei

Het is allemaal wat technisch, maar goed en slecht nieuws dus. Nou, goed sporten dan maar en dan heb je twee keer goed nieuws.

En dat van dat kloosters. Echt waar? Wat gek zeg. Een kennisje hier heeft vorige week ook gemeld dat ze in het klooster gaat (het slotklooster zelfs). Ik ga er ooit over loggen, maar ik moet het even laten zakken.

Louise zei

Gatver Ireneke, tijd inderdaad om te water te gaan.
Hopelijk zwem je jezelf snel een mooiere longfunctie tegemoet.

Maar eerlijk...zwemmen? Als in: omkleden in vochtig kleedhokje, op blote voeten door een laagje lauw water naar lockertje glibberen om kleding in te proppen, sleuteltje om pols doen en je in badkleding te water laten om er een uur later vol chloor uit te komen om je met kleddernat haar een verkoudheid te fietsen op weg naar huis? Hm. H e e l dapper.

Na zulke beslissingen heb je eigenlijk al recht op minimaal + 10%. Lief dat Sjoerd met je meedoet.

Erika zei

Alweer een late reactie van mij: pfff, wat ontzettend balen is het inderdaad als je longfunctie tegenvalt (ken het gevoel inmiddels, ik wil dan voor mezelf altijd meteen een verklaring zoeken, terwijl die er niet altijd is). Ik zit inmiddels ook (in goeie doen) op 55% (stiekem zakt het steeds iets verder in). Maar ja, bij infecties zakt ie zomaar naar 40%, en da's nog veel beroerder... Succes met sporten en ja, dat kan inderdaad zeker helpen!! Zet 'm op, doe ik met je mee!! Op naar de 60%!!

Groetjes, Erika

(Zit jij toevallig nog bij Wietse? oh oh, wat zal ie blij worden!! Mij vergat ie op het laatst altijd, hij was, denk ik, een beetje moe van all2 discussies over die stomme looptest, hi hi!)

Kaatjeblaatje zei

He, konden ze daar maar iets op vinden he. Sprayen is tot daaraantoe, maar sporten.
#ikleefmetjemee

Linda zei

GA.JIJ.ZWEMMEN...?