vrijdag 18 februari 2011

Winterkleuren; ook in de zomer

Tijdens mijn vrijgezellenfeest werd ik onderworpen aan de deskundigheid van een heuse kleurenadviseuse. Aan de hand van een kilo kleurenstalen bepaalde ze welk type ik was. Ik bleek er een van de winter. Met een kleuring die koel, opvallend en intens is. Aha. Eigenlijk ben ik daarmee een soort Sneeuwwitje.
Met mijn lasogenwitte huid, donkere haar en gemanipuleerd rode lippen.
Flauwe grappen over zeven dwergen en kwade stiefmoeders liggen als vanzelfsprekend te zeer voor de hand.

In de praktijk houdt dat in dat ik het best gedij in zwart, marineblauw, grijs, rood, fuchsia, turquoise en wit.
Een wetenschap die ik sindsdien omarmd heb. Want je zal als jezelf respecterend ijskoningin maar mooi voor aap lopen in alle schakeringen bruin, oranje en groen.
Het toeval wil dat ik het eigenlijk al best goed deed, zo leerde een kritische blik naar mijn garderobe. Op een enkel legergroen truitje en cognackleurig vestje na zouden mijn fashion BFF's Trinny and Susannah weinig op mijn outfit aan te merken hebben.
Toegegeven, in het verleden wilde ik me nog wel eens vergissen met bruin.
Dan vond ik dat er beslist een chocoladebruine blouse moest komen. Die ik vervolgens nooit droeg. Omdat ik hem met niks kon combineren. Omdat ik me er niet lekker in voelde. Omdat het gewoon mijn kleur niet is. Zo weet ik inmiddels.

Laatst ben ik resoluut te werk gegaan. Voor mijn doen dan. Want ik kan moeilijk dingen weggooien. Toch heb ik in een vlaag van opruimwoede alle kleren die ik nooit droeg omdat ze mijn kleur niet waren uit mijn kast verwijderd. Het resultaat was een volle vuilniszak draagbaar goed voor het Leger des Heils.
Daar zijn ze vast minder kieskeurig, bedacht ik een tikkeltje beschaamd.
Een klein beetje zalvend echter was de gedachte aan een tante en hoe bont zij het ooit maakte. Het verhaal gaat dat zij werkelijk al haar kleding eens heeft weggeflikkerd na een of andere huis-tuin-en-keuken cursus kleurenanalyse.
Gelukkig worden niet alle genen overgedragen.

2 opmerkingen:

Terpie zei

Kan me geheel en al vinden in de keuze van je kleurenadviseuze.
Had trouwens een oud (naam) Tante die van haar lover een kakelverse Mini Cooper kreeg net toen ze lid werd van de Bhagwan beweging.
Deze supermooie zwarte mini werd door haar binnen een dag omgetoverd tot een monsterlijk oranje-achtig wagentje.
Over bont maken gesproken.

Moeder zei

Hier Miss Zomer! Ideaal dat advies. Sindsdien koop ik zoveel betere kleren. Die ook echt staan zonder me lijkbleek te maken enzo. Alleen jammer als blijkt dat een nieuw seizoen in het teken staat van kleuren die mij niet staan. Gelukkig komt het niet vaak voor.

Enne, hier zul je geen flauwe grappen horen over dwergen en stiefmoeders... Appeltje?