donderdag 31 maart 2011

Over mijn vena basilica en meer

Gisteravond lag ik er al om elf uur in. De laatste keer dat dat gebeurde is zo'n elf lichtjaren geleden, vermoed ik.
Feit is dat ik hondsmoe ben. Nachten van negen uur zijn geen uitzondering en dan overdag nog een stuk of wat hazenslaapjes.
Ik zal het wel nodig hebben. Door de infectie? Door de antibiotica? Door het op en neer gehengst naar Utrecht? Door de spanning? Wat maakt het ook uit. Slapen is goed, slapen is lekker.

De eerste nacht met mijn Midline is bijzonder goed gegaan.
Volgens de anesthesist - waar ik inmiddels een soort van medical crush op heb ontwikkeld omdat hij echt zo ontzettend aardig en kundig en relaxed was - mocht ik mijn gehavende arm normaal belasten. Ik kon er zelfs mee naar de sportschool. Nou, kijk aan. Alleen stond op het nazorgformulier dat je er beter niet op kunt leunen en ook heftige bewegingen achterwege moet laten. Vandaar dat ik de hele nacht op mijn linkerzij heb gelegen. Automatisch. Op rechts voelt het allemaal nog wat beurs en meen ik in mijn oksel het uiteinde van de katheter ook te voelen. Wat helemaal niet kan, omdat dat ding zo diep zit. Namelijk in mijn vena basilica. Dus.

En dan zal ik nu de kijkersvragen beantwoorden.
@AagjeVinex: Ik ben niet bovenmatig dol op chocola. Momenteel alleen op brood in de vorm van Nutella.
@Tamara: Een beetje. Maar misschien was het ook wel psychisch. Net als de fantoompijn die ik nu in mijn oksel voel.
@RunningRapunzel: Stopt Spelmaker dan acuut met voetballen om de kans op blessures te voorkomen of gaat hij dan helemaal gek doen in de hoop op ook roze accenten?
@Elly: Ik heb netjes gevraagd of er gefotografeerd mocht worden. Moest van mijn vader. Hij wilde pertinent niet dat hij daar als een soort J.oop van T.ellingen te boek zou staan. Firefox is een fijne browser.
@Petra: Ehm, ging jij niet binnenkort bevallen? Dat lijkt mij dan weer helemaal niks... ;-)
@Gwen: Een half jaar?!?!?! Gelukkig wordt het zomer. :-S
@Ad: Ik droeg een blauw-wit gestreept t-shirt. ;-) En dit was echt de beste anesthesist ever. <3 Of jij hebt dronken aderen, dat kan natuurlijk ook. :-P
@MissPiggy: Volgens mij kun je uit een Midline idd geen bloed tappen. Vandaar maar 1 lumen. En dat ik inmiddels met het woord lumen smijt alsof ik nooit eerder gedaan heb vind ik een twijfelachtige ontwikkeling.
@Novy: Volgens mij zeggen ze dat bij jou thuis ook...
@Mars: Jouw nare ervaring heb ik heel diep weggestopt. En ik gun jou mijn anesthesist. <3 Het verschil tussen een Mid en een PICC is dat de PICC langer is en dus verder wordt ingebracht, ongeveer ter hoogte van je hart. Hij is bedoeld voor medicijnen die nog meer irritatie veroorzaken dan antibiotica. Denk aan chemotherapie. Verder moet er bij een PICC met behulp van een röntgenfoto bepaald worden of hij goed zit en bij een Mid is die echogeleiding voldoende. Qua OK-hygiëne is het volgens mij hetzelfde. Ik lag in een ruimte waar mensen verzameld worden voordat ze naar de OK gaan. Er werd alleen een steriel plastic doek over mijn arm gelegd. De anesthesist droeg als enige een volledig steriel uniform. De assistente had een mondkapje voor.
@Terpie: Die uitdrukking is volgens mij op het lijf van iedere CF'er geschreven. En achteraf... Dan kun je een koe in z'n kont kijken!
@Sandy: Tegen het douchen zag ik ook wel wat op. Maar eigenlijk gaat ook dit zelfs handiger dan met een perifeer infuus. De pleister mag nat worden en wordt sowieso eens per week verwisseld. Natuurlijk sta ik minder lang te poedelen dan normaal en is het haren wassen en uitspoelen met één hand pure acrobatiek. Maar alles beter dan in bad.

13 opmerkingen:

Mirjam zei

23 uur naar bed? Voel ik me ff futloos. Lig er vaak voor 22-en al in....
Fijn dat de lijn gelukt is!!!

Zuster_Klivia zei

Ik lees net even bij en zie dat het meegevallen is... top!

Ben oprecht blij voor je :)

Wat een goeie berichten allemaal...

NOVY zei

Wow. Vena basilica. Is dat lekker met mozzarella en tomaat?

MissPiggy zei

Je hebt gelijk. Dat ís een twijfelachtige ontwikkeling.
Maar ik ben blij dat -ie tot nu toe bevalt.

Maarreuh... jij verkiest douchen boven in bad gaan?!? *kaarsjes erbij, heerlijk badschuim, drankje...
ECHT?

Irène's wereld zei

@Mirjam: Tot 4 weken geleden was nachtwerk (drie uur of nog later) aan de orde van de dag. Of nacht dus.

@Novy: Haha, ik kijk voortaan ook nooit meer met dezelfde ogen naar basilicum.

@MissPiggy: Ik ben nogal een ongeduldig figuur. In bad gaan duurt me veel te lang. Zo'n gedoe. Eerst vol laten lopen, dan 'genieten', daarna leeg laten lopen en toch nog afdouchen omdat mijn haar anders blijft schuimen. Nee, ik vind het niks. Alleen als ik versteend ben van de kou.

Mars zei

Hee Iren! Wat leuk dat je zo uitgebreid de tijd neemt om al je fan vragen te beantwoorden! Je lijkt Justin Bieber wel;-) (qua populariteit dan he, dat we dat even helder hebben). Maar ik had flink spijt dat ik mijn Picc drama aan jou had verteld toen ik hoorde dat je er een moest. Voortaan beter nadenken! Terwijl ik gewoon wist dat het mee zou vallen. What a difference a relaxed anestesist makes!! En persoonlijk vind ik het ook heel fijn als er niet zo'n OK doek over je heen is gedrappeerd en mannen in enge steriele pakjes rondlopen. Het zijn slechts uiterlijkheden, maar genoeg voor mij om bij voorbaat in paniek te raken! Volgende keer wil ik ook jouw crush! En leuk om te lezen wat het verschil is! Snap alleen niet waarom ze dan niet sowieso een middline doen voor een ab kuur? Verschilt misschien weer per zkh. Maar midline lijkt me wel fijn, want het tipje van een picc komt idd boven je hart uit, als ie dan te dichtbij je hart zit, krijg je hartkloppingen. Niks ergs, maar wel heel irritant.

Anyway, blij te horen dat je er goed mee kunt slapen, maar wat zeg ik; natuurlijk nóg fijner dat je er gewoon mee naar de sportschool kunt! (zijn ze gek?)

Sorry voor mijn lange verhaal, korte lutke niet! Slaap Lekker Iren, je zult het nodig hebben (wat een dooddoener!)

Irène's wereld zei

@Zuster_Klivia: Thanx!

@Mars: Baby, baby, baby!

Ydnas zei

Nachten van 9 uur zijn voor mij altijd al heel normaal, soms zelfs 10 uur, erg he.. Maarja daar doe ik het het best op zeg maar...

Maarre, ik onthoud dat het douchen handiger is met zo'n Midline, hopelijk hoef ik er voorlopig niet over na te denken.. ;-)

Lumen?? Echt geen idee wat dat is..

Liefs Sandy

Claudia Huijzen zei

Fijn dat de midline tot noch toe bevalt! Oja en de fotoreportage was erg interessant :-) heb ik daar ook weer een beeld bij...
Succes en sterkte met je kuur!
Liefs Claudia

Running Rapunzel zei

Het is een beetje half aan me voorbijgegaan....ik ga nu teruglezen wat je hebt meegemaakt...

Running Rapunzel zei

Nu snap ik het beter....en nu vind ik de foto's nog indrukwekkender.

Mars zei

Like baby baby baby, ooooooooh
Like baby baby baby, nooooooooooo

Anoniem zei

he irene
weet niet of dat fantoompijn is hoor, heb mezelf er ook wel van verdacht maar ik voel hem ook de eerste dagen. Gaat weg.
immers weten we uit ervaring dat er wel degelijk gevoel zit in aders- je voelt toch ook altijd meteen dat een naald er aan de andere kant er weer uit gaat?
en hoe ze daar toch op die blokhut komen....
sterkte!
Yvonne