vrijdag 25 maart 2011

To PICC or not to PICC

That's the question.

Hoe harder ik roep dat ik iets niet wil, hoe meer het in mijn hoofd gaat leven.
Want natuurlijk liet het idee me niet los.
De herinneringen aan een half jaar geleden zijn nog redelijk vers.
Drie weken met zo'n jeukverbandje en kriebelpleister.
Voorzichtig zijn met hetgeen ik het liefste doe: achter de computer zitten.
Niet te veel tikken, niet te vaak muizen. Alles om het tere infuusnaaldje in mijn hand, pols of onderarm niet te zwaar te belasten.
En dan nog. Het gedoe met lekken, naar de EHBO voor een nieuwe prik. Ontstoken aderen. Pijn!


Met zo'n PICC lijn schijn je daar allemaal geen last van te hebben.
Een PICC lijn is een Peripherally Inserted Central Catheter. Een duur woord voor een infuus 2.0 dat in een perifeer bloedvat rondom de elleboogsplooi wordt ingebracht en waarbij de tip centraal bij het hart gelegen is.
Eerst gaan ze met een echo op zoek naar een goed bloedvat boven je elleboog. Nadat de huid is verdoofd brengen ze een diepe infuuslijn in die uitkomt ter hoogte van je hart. Omdat zo'n groter vat meer belast kan worden gaat het als het goed is niet zo snel ontsteken. De antibiotica die ik krijg zijn toch redelijk giftige goedjes voor de aderen. Zo'n PICC lijn kan als het moet maanden blijven zitten.

Maar het is toch wel een ding, vind ik. Bang - wat zeg ik, panisch! - voor alles wat medisch onbekend is. Onbekend maakt immers onbemind.
Op Twitter deelde ik mijn zorgelijke gedachten. En al snel druppelden de positieve ervaringen mijn tijdlijn in. Dat deed me besluiten de CF-verpleegkundige te bellen. Dat ik het toch wilde proberen.
En dat vond ik toch een partij dapper van mezelf!

De club die alles rondom zo'n thuisbehandeling regelt is op de hoogte gesteld van mijn plannen. Als het goed is kan ik maandag starten met de kuur. Dat doen we in eerste instantie met een perifeer infuus in mijn hand, pols of onderarm. En met een dag of drie zal dan in Utrecht de PICC lijn geplaatst worden.
Ik vind het rete spannend!

(En misschien had ik achteraf gezien beter niet al die handige filmpjes op YouTube moeten kijken. Want ik voorzie een grote kotspartij op P-day...)

14 opmerkingen:

Mara zei

Hahaha, zijn er YouTube filmpjes? Het ziet er in het echt ook heel spannend uit: operatiedoeken, allerlei materiaal, bloed. Ik wist ook niet wat me overkwam. Maar echt Irene, ik voelde er niets van. Ja, het kleine prikje van de verdoving, maar dat is alles! De man die het meestal doet, ton, is heel rustig en prettig. Ik heb nu een aantal keer een picc en een aantal keer een midline gehad (waarom krijg je die niet) en het werkt geweldig. Ik kan er alles mee, ben enorm mobiel. Ik vind het echt een aanrader!

Succes!

Esther zei

dapper hoor!
heel veel sterkte volgende week

groetjes
Esther

Edje zei

Ik vind je stoer!

Mars zei

Hee Iren!
Ik ben inmiddels even bijgelezen. Wat een sh*tzooi allemaal, maar goed, dat is allemaal al gezegd!
De PICC-lijn. Ik vind je ook rete stoer! Kijk, ik ben een enórme schijterd (echt niet te onderschatten he) met dit soort dingen, en daarom vond ik het eng. Maar ik hoor echt van iedereen dat ze het zó vinden meevallen. En vooral; dat het zo fijn is! Het is inderdaad wel echt heel handig. Maar ik weet nu al zeker dat jij straks ook gaat schrijven dat het onwijs mee veel, en je afvraagt waar je je nou helemaal druk om heb gemaakt. Komt goed Iren, komt goed!!!

Dikke Kus, en ik ben trots op je!

Ydnas zei

Hoi Irene, jeetje, wat een gedoe allemaal, had je vorige week nog zo'n mooie longfunctie, nu ineens een stuk minder :-( Ik vind je heel dapper dat je de picc aandurft, ik heb er geen ervaring mee dus ik heb geen idee. Ik zou het ook heel eng vinden maar ben ook een schijtluis met nieuwe medische dingen. Vast heerlijk dat je niet zo voorzichtig met je arm hoeft te doen, geen jeuk en gedoe en angst voor lekken en opnieuw geprikt moeten worden!
Ik sluit me aan bij de woorden van Mars, komt goed!!
Veel sterkte en beterschap,
Liefs van Sandy

Zuster_Klivia zei

Ik kan me voorstellen dat je het doodeng vindt.

Maar als dat ding eenmaal zit denk ik dat het veel voordelen heeft.

Goeie beslissing!

Ad zei

Hoi dappere Dodo,

Knap hoor dat je de stap zet.
Moi had een mid-line, maar het principe is hetzelfde. Wanneer ie helemaal goed zit, is het ideaal.

Zal ik voorzichtig aan Sjoerd vragen, dat ie een mooie ballon voor je uitzoekt.

Liefs Ad

Petra zei

Superstoer!

Ad zei

Sorry Irène,

Erg dom typefoutje, moest zijn:
Ziet er allemaal eng uit maar wanneer ie eenmaal zit, is het ideaal.
Hoop dat je dezelfde (kalende) anetheist krijgt, erg aardig.

alie zei

Ik vind je ook erg dapper.
Ik had er nog nooit van gehoord. Nou nee, das ook niet helemaal waar, maar ik wist niet dat het een PICC-lijn heet (en ik weet ook nog steeds niet wat een midd-lijn is).
'k Heb het ook ff opgezocht op YouTube en ik kan me voorstellen dat dát je nu niet bepaald gerust stelt. Eigenlijk moet je daar ook niet naar kijken.
Ik zou zeggen; toi, toi, toi gewenst. Ik hoop dat het je enorm meevalt en dat je maar snel mag opknappen.
Zet 'm op meid!!!

Liefs Alie

Toaske zei

Las je vorige logje en heb dan zo met je te doen. Over die PICC weet ik niets zinnigs te zeggen, maar ik vind het wel stoer dat je het gaat doen. Als het goed is gaat het je veel gedoe besparen.

Yvonne zei

Ik wilde dus zeggen: doe dappere dodo. Maar dat heeft al iemand gedaan...
Maar ben dus wel heel trots op je!
Hartstikke eng en toch gewoon doen.
Sterk wiefke.

Joeltje zei

Een berichtje om je te laten weten dat ik meelees en meeleef. Had liever niet zo openbaar gedaan maar ben je mailadres kwijt :-( dus vandaar.
De zin 'balen dat dit allemaal nodig is' dekt de lading niet van wat ik wil zeggen maar meer woorden heb ik niet. Hoop echt dat hiermee je gezondheid weer de goede kant opgaat en jullie samen weer meer mogen gaan genieten van het leven ipv steeds die zorgen over je gezondheid.

Alle goeds,
M&J

claudevrouw zei

Hallo stoere meid, hoe gaat het nu? Bevalt "ie" nog steeds?
Spoedig herstel gewenst!! Groetjes Claudia D.