dinsdag 10 mei 2011

Over geld praat je niet, dat heb je

Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze wel geld.
Toch is dat niet helemaal waar.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een jaarinkomen van 58.000 euro het plafond van je geluksgevoel hebt bereikt. Als je meer geld verdient kun je wel tevredener worden, maar gelukkiger word je er niet van.

Hoe moeilijk het is om de eindjes aan elkaar te knopen als je van een uitkering rond moet komen heb ik aan den lijve ondervonden. Toen ik in 2001 mijn appartementje betrok was ik nog geen 23 en kreeg daarom nog geen volledige Wajong uitgekeerd. Bovendien was ik te jong voor het aanvragen van huursubsidie, als ik het me goed herinner. Een simpele rekensom leerde dat ik zonder toelage van mijn ouders niet zelfstandig kon wonen. Gelukkig waren mijn ouders in staat om mij financieel te ondersteunen en kon ik toch mijn eigen huishouden bestieren. Het was nog steeds geen vetpot maar ik voelde me de koning te rijk in mijn Freggelgrot.

Toen Sjoerd en ik na een half jaar gehannes met logeertassen besloten om per 1 januari 2004 onze huishoudens samen te voegen hebben we het ook over de financiën gehad. Hij verdiende aanzienlijk meer dan ik dus alles fifty fifty regelen was geen optie. We openden een gezamenlijke rekening waarop we naar rato een bedrag stortten ten behoeve van de vaste lasten en de huishoudpot. Kleding en andere leuke dingen betaalden we ieder van onze eigen rekeningen. Dat ging best goed, al begonnen de grenzen steeds meer te vervagen. Almaar bijhouden wat uit welke pot moest komen werd op een gegeven moment ronduit vervelend. Toen we in 2006 geregistreerd partners werden was dat een mooi moment om ook financieel de knoop door te hakken. We kozen voor gemeenschap van goederen waardoor juridisch alles op een hoop werd gegooid en er één pot kwam. We waren een stel, een volwaardig team, droegen allebei evenveel bij in onze relatie. Sjoerd dan wel meer in financieel opzicht maar voor hem woog dat niet zwaarder. Ik vond dat erg liberaal van hem. Natuurlijk dacht ik er ook zo over maar vanuit mijn perspectief was dat makkelijk praten. Het heeft dan ook nog best een tijdje geduurd voordat ik zonder schuldgevoel laarzen kon kopen terwijl ik ze eigenlijk niet nodig had.

Onze huidige constructie blijkt er eentje die we in onze omgeving weinig zien. Heel veel stellen, zelfs met koophuis en/ of kinderen, houden hun financiën redelijk gescheiden. Dat er zelfs koppels bestaan die niet op de hoogte zijn van elkaars inkomen verbaast me het meest.
Zijn wij nou zo ouderwets, en misschien naïef?

Een polletje op twitter leerde dat er toch meer stellen zijn zoals wij. Sterker, we bleken zelfs in de meerderheid! Maar liefst 13 van de 18 mensen die reageerden hanteerden de 'één hoop'-constructie.

7 opmerkingen:

lielie zei

ja hier ook alles op een hoop...
En ik heb ook maar een wajongetje ;)
die lieve manne van ons toch :P

liefs

Ad zei

Jip, ook hier één grote hoop. Maar wel met een groot gat erin. HiHi.

X Ad

Tamara M. zei

Hier ook alles op 1 hoop, vanaf dat we zijn gaan samenwonen. Al kan ik nog steeds niet zonder schuldgevoel iets kopen. Vooral niet omdat R. me dat schuldgevoel lekker aanpraat...;)

Maar hij heeft beloofd dat ik in Amerika los mag gaan:D YAY (moet ook wel, ik pas niks meer:P)

xxx Tamara

Yvonne zei

Hier niet 1 hoop en dat houden we lekker zo. Begrijp niet zo goed wat je bedoelt met "bijhouden wat uit welke pot moet komen" en dat dat ingewikkeld is/wordt. Wij houden juist niets bij, het wordt gewoon vanzelf maandelijks afgeschreven.

Maar ik vind jullie situatie wel heel anders die van de meeste mensen. Ik denk, weet bijna zeker, dat wij het in die situatie ook op één hoop zouden gooien.
Maar nu niet. R verdient véél meer dan ik, maar ik ben tevreden en ik zou het in onze situatie niet anders willen.

Yvonne zei

Aanvulling:
Ik ben bij ons de grootste voorstander van "aparte potten". Ik geloof dat het R niet veel kan schelen. Vreemd is dat eigenlijk..

Zuster_Klivia zei

Wij zijn nog aan het verzinnen wat we willen... lastig. Ik ben iemand die graag zelfstandigheid wil houden. Omdat ik me daar lekkerder bij voel, houd er niet van om afhankelijk te zijn. Vlam is meer van de hoop.

Nou ja: we hebben nog een maandje of wat om over na te denken...

Erika zei

Hier ook alles op 1 grote hoop, nou ja, groot... En ook lekker ouderwets uit huis getrouwd zonder samengewoond te hebben, trouwens (niet zo gepland, huis was niet eerder af). :)))

Groetjes, Erika